Een woning kopen of een appartement; wat is slimmer?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
4 min

Een woning kopen of een appartement; wat is slimmer?

4 min

Het kopen van een woning is zeer ingrijpende aankoop en doe je niet zomaar. Daarom is het belangrijk dat je de juiste overwegingen maakt. Kies je voor een woonhuis of een appartement? Er zijn veel verschillen tussen deze twee types woningen. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan het woonoppervlakte, het aankoopbedrag en de vaste lasten.

Beide type woningen hebben zo hun voordelen en nadelen. Welke dat zijn bespreek ik in dit blog.

Wat is het verschil tussen een appartement en een woonhuis?

Een woonhuis

Als je een huis koopt, dan is deze compleet van jou. Natuurlijk heb je wel buren, maar voor zowel het eigendom en het onderhoud van je huis heb je hier niets mee te maken. Je bent helemaal vrij om met jouw huis te doen wat je wilt. Als het huis onderhoud nodig heeft, dan kun je dit op eigen gelegenheid uitvoeren. Het is echter wel een mogelijkheid om het samen met de buren te doen, aangezien dit veel geld kan besparen.

Een woonhuis is over het algemeen duurder dan een appartement. Als je kinderen hebt of wanneer er uitbreiding op komst is, dan is een huis wel een goede optie. Je hebt meerdere kamers in een huis en een tuin, wat perfect is voor een gezin met kinderen. In een appartement moet je vaak meerdere trappen op, wat niet ideaal is als je jonge kinderen hebt.

Wat zijn je toekomstplannen?

Weet je niet zo goed of je een huis of een appartement moet kopen? Kijk dan eens naar de plannen die je hebt voor de toekomst. Heb je kinderen of een kinderwens, dan kun je het beste kiezen voor een huis. Natuurlijk hangt de keuze voor een huis of appartement ook af van wat je maximaal kunt lenen en op welke locatie je het liefste wilt wonen.

Wil je liever in een huis wonen, maar niet de hoofdprijs betalen? Kies dan voor een woning die net iets buiten het centrum ligt. De prijzen van deze woningen liggen vaak een stuk lager.

Hiermee is overigens niet gezegd dat alle huizen duurder zijn dan appartementen. Een appartement midden in de stad, dichtbij winkels en andere voorzieningen, kan best prijzig zijn. Kies je voor een groot huis in een buitenwijk, dan kan het best zo zijn dat deze woning goedkoper is dan een appartement midden in het centrum.

Een appartement

Als je een appartement koopt, dan is dit altijd een onderdeel van een groter gebouw. Het kan dan gaan om een flatgebouw, maar ook om een beneden-, of bovenwoning. Iedereen die een appartement in dat gebouw bezit, is gezamenlijk eigenaar van het gebouw. Als er iets moet gebeuren met het gebouw, dan moeten alle bewoners hierover beslissen.

Bij de aankoop van een appartement ben je dus gelijk mede-eigenaar van het gehele complex en heb je ook een exclusief gebruiksrecht van privé gedeeltes. Je bent samen met de andere eigenaren verantwoordelijk voor onderhoudswerkzaamheden aan het gebouw. Hiervoor is een VvE opgericht, de Vereniging van Eigenaren.

Als eigenaar van een appartement ben je hier verplicht lid van en hier moet je maandelijks een bijdrage voor betalen. Het doel van de VvE is het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van eigenaren en de VvE is daarnaast verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw.

Een woning kopen of een appartement; wat is slimmer?

Voordelen en nadelen van een appartement

Een groot voordeel van het kopen van een appartement is dat de prijs over het algemeen een stuk lager is dan andere huizen in de omgeving. Om deze reden is het gemakkelijker om een hypotheek rond te krijgen. De woonruimtes zijn vaak klein, waardoor de energiekosten lager zijn. Een andere reden voor lagere energiekosten is dat het appartement goed geïsoleerd is, omdat het bestaat uit meerdere woonlagen om je heen. Ook betaal je minder onroerende zaakbelasting.

Als er onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd moeten worden, dan deel je de kosten met de andere eigenaren van het gebouw. Een appartement ligt vaak in de buurt van winkels, supermarkten en andere voorzieningen. Moderne appartementen zijn voorzien van een lift en alles is gelijkvloers. Dit is ideaal als je een dagje ouder wordt. Ook is de sociale controle in een appartementencomplex groot, waardoor er minder vaak wordt ingebroken dan bijvoorbeeld in een tussenwoning of een vrijstaande woning.

De nadelen van het wonen in een appartement

De beperkte woonruimte is vaak het grootste nadeel van het wonen in een appartement. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar gemiddeld heb je minder vloeroppervlakte tot je beschikking in vergelijking met een huis. Als je een appartement hebt, heb je geen tuin en soms niet eens een balkon. Omdat je het gebouw deelt met andere bezitters, is er een grote kans dat je last hebt van overlast.

Op het gebied van onderhoud moet alles overlegd worden met de andere bezitters, dit gaat via de VvE. Je kunt niet zelf een keuze maken voor bijvoorbeeld een dakbedekker, of zelf iets aan het gebouw veranderen. Er zijn veel regels waar je je aan moet houden en daarnaast betaal je maandelijks ook nog eens servicekosten bovenop je hypotheeklasten.

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning of appartement kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Bij Esther van Dijk makelaardij ben je verzekerd van persoonlijk contact, deskundig advies en een uitstekende prijs/ kwaliteitverhouding. Ik werk kleinschalig waardoor je altijd te maken hebt met maar één aanspreekpunt. Niet alleen voor jou belangrijk, maar zeker ook voor de kijkers van jouw huis.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Er komt veel kijken bij de verkoop van een huis of aankoop van een huis. Hoe fijn is het dan als je hierbij de hulp in kunt schakelen van een ervaren makelaar, die bekend is in de gehele regio Hoorn en omstreken? Wil je een gratis waardebepaling van je huis? Neem dan contact op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: