Wanneer ontvang je geld van de notaris?
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
2 min

Wanneer ontvang je geld van de notaris?

2 min

Het is een bijzonder moment, de verkoop van je woning. Als verkoper vraag je je misschien af wanneer de verkoopsom overgemaakt wordt op je rekening en hoe lang een notaris jouw geld mag vasthouden. De verkoopsom wordt namelijk altijd overgemaakt via de rekening van de notaris.

In principe ontvang je het geld van de notaris binnen enkele dagen na het passeren van je huis (de juridische levering). Na ondertekening moet de notaris nog een aantal controles uitvoeren, voordat het geld overgemaakt kan worden. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan hypotheken en beslagen.

Geen inschrijvingen zoals beslag of hypotheek

Als de overdracht van de woning heeft plaatsgevonden, dan zal de notaris alle stukken bij het kadaster indienen. Gebeurt dit voor 15.00, dan kan de inschrijving de volgende dag gecontroleerd worden door de notaris. Als de woning later passeert, dan zit er een extra dag tussen.

Blijkt dat er na inschrijving in het kadaster dat er geen hypotheek, beslag of andere inschrijvingen liggen op het verkochte huis, dan gaat de notaris over tot het uitboeken van de gelden. De notaris kan dit doen op de dag dat de controle heeft plaatsgevonden, maar het kan ook zijn dat het 1 of 2 dagen later uitbetaald wordt. Dit heeft onder andere te maken met de agenda van de notaris.

Gemiddeld gesproken zijn notarissen vrij vlot met het uitbetalen van de koopsom. Passeert je woning op een vrijdag? Dan kan het uitbetalen van het geld iets langer duren, omdat het weekend ertussen zit. Hetzelfde geldt voor feestdagen, zoals kerst en oud en nieuw.

Hoe lang mag de notaris jouw geld vasthouden?

Je vraagt je misschien af waarom een notaris jouw geld mag vasthouden. Dit is zoals gezegd omdat de notaris moet controleren of de woning vrij is van beslagen, inschrijvingen of hypotheken. Het kan zomaar zijn dat er een schuldeiser is die beslag legt op de woning, voordat deze op de naam van de koper staat. Dit moet in alle gevallen voorkomen worden.

Daarom controleert de notaris dit zowel voor en na het tekenen van de akte van levering. Je kunt er bij de verkoop van je huis in principe vanuit gaan dat er geen beslagen op liggen. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan dit gebeuren. Hou er echter wel rekening mee dat het geld van de verkoop van je huis pas op je rekening overgemaakt wordt nadat deze controle heeft plaatsgevonden.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: