Wanneer kun je jouw huis het beste verkopen?
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
3 min

Wanneer kun je jouw huis het beste verkopen?

3 min

Wanneer is het de beste tijd om je huis te verkopen? Kun je dit het beste in de zomer of in de winter doen? En hoe zit het met de vakantieperiode? Wat zijn de voor- en nadelen van je huis verkopen in de verschillende seizoenen? In dit blog kun je er alles over lezen.

Huis verkopen in de winter

Meestal is het in de winterperiode wat rustiger op de huizenmarkt. In de winter hebben verkopers wat minder energie en zin om hun huis klaar te maken om te verkopen. Toch zijn er wel veel mensen die een huis willen kopen in de winter. De kans op serieuze kopers is in de winter dan ook groter dan in de zomer. 

Een nadeel van je huis verkopen in de winter is dat het buiten vaak grauw is en de omgeving van je huis er niet zo aantrekkelijk uitziet. Het gras is dor, de bomen zijn kaal en je mooie tuinset staat netjes opgeslagen in de schuur. Wil jij je huis verkopen in de winter? Zorg er dan voor dat het er binnen extra gezellig en sfeervol uitziet!

Huis verkopen in de lente

De lente is de mooiste periode om je huis te verkopen. De dagen zijn minder grauw en worden langer, de tuin staat in bloei en je huis wordt weer wat lichter door de zonnige dagen. Het is dus niet zo gek dat de meeste mensen hun huis in de lente in de verkoop zetten. De meeste nieuwe woningen worden in het voorjaar aangeboden. Als je dan uitgaat van een gemiddelde verkooptijd van een paar maanden, dan betekent dit dat de meeste huizen verkocht worden in de zomer. 

Een nadeel van je huis in de verkoop te zetten in de lente, is dat de concurrentie op dit moment het grootst is. De makelaars hebben het druk met het verwerken van alle nieuwe woningen en de kans is groot dat er meerdere soortgelijke huizen op de markt komen. Dit kan betekenen dat jouw huis minder opvalt en minder snel zal verkopen.

In welk seizoen kun je het beste een huis kopen?

Huis verkopen in de zomer

Het is ook heel voordelig om je huis in de zomer te verkopen. De zon schijnt regelmatig, waardoor je huis er mooi bij ligt. De dagen worden langer, waardoor het ook mogelijk is om bezichtigingen vroeg in de ochtend of wat later in de avond in te plannen. In vergelijking met de lente zal de concurrentie wat minder zijn, waardoor je huis sneller opvalt in het aanbod. 

Een nadeel van je huis te koop zetten in de zomer is dat veel mensen in deze periode op vakantie zijn, waardoor je niet direct alle kopers kunt bereiken.

Huis verkopen in de herfst

Als de zomer voorbij is, ontstaat er een opleving op de huizenmarkt. In de vakantie besluiten veel mensen om nu toch maar eens op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Aan het begin van de herfst vindt ook de NVM Open Huizen Dag plaats. Er is dan veel media aandacht voor de huizenmarkt, wat het voor verkopers aantrekkelijk maakt om in deze periode hun huis in de verkoop te doen. 

Een nadeel van je huis te verkopen in de herfst is dat er minder animo is dan in het voorjaar. Een ander nadeel is dat het weer wat vroeger donker is en dat de bladeren van de bomen vallen, wat kan zorgen voor rommel in de tuin.

Conclusie: Wat is de beste tijd om je huis te verkopen?

In principe is er niet een specifieke periode of seizoen te benoemen wanneer je je huis zou moeten verkopen. Alles is afhankelijk van wat jij zelf wilt. Wanneer ben jij er aan toe om je huis te verkopen? Wanneer ben je in de mogelijkheid om je huis verkoopklaar te maken? Wat komt jou het beste uit wat betreft het aanleveren van alle documenten die nodig zijn voor de verkoop van je huis? Elk seizoen heeft zo zijn voor- en nadelen, dus kijk gewoon wanneer het voor jou goed voelt. 

Eigenlijk is er geen goed of slecht moment, alles is afhankelijk van het soort huis. Zet je je huis in februari in de verkoop, dan heb je minder concurrentie, wat positief is. In de lente en de herfst is er namelijk veel meer aanbod. 

Heb je vragen over de beste periode voor de verkoop van jouw huis? Neem gerust contact met mij op!

Esther van Dijk Makelaardij

Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

 

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

 

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: