Wat kost het kopen van een huis: eenmalige en vaste kosten!
Als je een huis gaat kopen, dan krijg je te maken met verschillende kosten. Naast de aankoopprijs van de woning zelf, moet je ook rekening houden met diverse eenmalige kosten en maandelijkse vaste lasten (naast de hypotheek). In dit blog zetten we alle kosten voor je op een rijtje.
Eenmalige kosten
Onder de eenmalige kosten horen:
Notariskosten
De kosten voor de notaris bestaan uit het opmaken van de hypotheekakte en de eigendomsakte. De hoogte van de kosten is afhankelijk van de koopsom van de woning. Heb je bijvoorbeeld een hypotheek en koopsom van € 250.000, dan kun je uitgaan van een bedrag van € 1.100 voor beide aktes. Dit verschilt per noatris.
Kosten koper
De kosten koper bestaan uit de overdrachtsbelasting (dit is 0-8% van de koopsom) en de kadaster-, en notariskosten voor de eigendomsakte. Als je jonger bent dan 35 jaar, dan is het mogelijk om een vrijstelling te vragen van de overdrachtsbelasting.
Advieskosten en bemiddelingskosten
Via een adviesnota betaal je kosten aan de hypotheekadviseur. Deze berekent kosten voor bemiddeling en advies. Dit kan een vast bedrag zijn of een vergoeding per uur.
Aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie
In 2021 zijn de kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 0,7% van het hypotheekbedrag. Deze kosten verdien je echter snel terug, aangezien hier een rentevoordeel tegenover staat.
Kosten bankgarantie
De verkoper van het huis heeft recht op een waarborg van 10% van de totale koopsom. Je kunt er voor kiezen om dit bedrag bij de notaris op een derdenrekening te storten, maar je kunt ook een bankgarantie laten regelen door de hypotheekadviseur. Deze kosten bedragen meestal 1% van het bedrag waarvoor de bank garant staat.
Rente en kosten van een overbruggingskrediet
Wil je een overbruggingskrediet afsluiten? Zolang dit voor je eigen woning is, kun je de rente die over het overbruggingskrediet betaald moet worden fiscaal aftrekken.
Makelaarskosten
Bij het kopen van een huis liggen de kosten voor de makelaar doorgaans lager dan bij de verkoop van een woning. De makelaar heeft in het geval van een aankoopopdracht over het algemeen minder werk.
Zie ook: Wat is makelaarscourtage: hoeveel betaal je een makelaar?
Bouwtechnische keuring
Als je een bestaand huis koopt, dan is het altijd verstandig om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Je bent hier een paar honderd euro voor kwijt, maar het geeft je wel zekerheid over de technische staat van de woning.
Aftrekbare kosten
Ook heb je bij de aankoop van een woning te maken met kosten voor het afsluiten van een hypotheek of het verbouwen of onderhouden van de woning. Deze kosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) fiscaal aftrekbaar.
Zie ook: Hoeveel eigen geld moet ik inbrengen bij de aankoop van een woning?
Taxatie
Als je een bestaande woning koopt is het vrijwel altijd noodzakelijk om deze te laten taxeren. Dit moet gedaan worden door een onafhankelijke partij (een derde makelaar) en kost gemiddeld rond de 400 euro.
Een taxatierapport is doorgaans 6 maanden geldig en moet geregeld zijn ruim voor de datum van de ontbindende voorwaarden voor de financiering. Je kunt dit terugvinden in de koopakte.
Als koper van het huis mag jij een taxateur aanwijzen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat dit niet de aankoopmakelaar of de verkoopmakelaar mag zijn. Wil je zeker weten dat je te maken hebt met een erkende taxateur, dan kun je dit checken bij het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). Alle erkende taxateurs staan hier ingeschreven.
Zie ook: Wie regelt de taxatie als je een huis wilt kopen?
Vaste lasten
Naast de eenmalige kosten die komen kijken bij de aankoop van een woning, heb je ook te maken met maandelijkse lasten. We zetten ze voor je op een rijtje.
Hypotheek en aflossing
Uiteraard heb je allereerst te maken met de hypotheeklasten. Deze bestaan uit de rente, de aflossing en de premie. Het is belangrijk dat deze lasten in vergelijking met je inkomen niet te hoog zijn.
Woonverzekeringen
Als eigenaar van een woning is het ook belangrijk dat je goede woonverzekeringen hebt. Denk dan bijvoorbeeld aan een:
- Inboedelverzekering
- Opstalverzekering
- Woonlastenverzekering
- Aansprakelijkheidsverzekering
Daarnaast zijn de kapitaalverzekering en de overlijdensrisicoverzekering in de meeste gevallen gekoppeld aan de hypotheek.
Belastingen en heffingen
Als huiseigenaar heb je ook te maken met verschillende belastingen en heffingen. Deze kosten zijn op de WOZ waarde van je woning gebaseerd. Denk dan bijvoorbeeld aan:
- Eigenwoningforfait (inkomstenbelasting);
- Gemeentelijke belastingen (onroerendezaakbelasting (ozb) en rioolheffing);
- Waterschapsbelastingen.
Onderhoud
Uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat je per maand ongeveer 300 euro kwijt bent aan onderhoudskosten.
Gas, water en elektra
Hoeveel je gemiddeld per maand kwijt bent aan gas, water en elektra is afhankelijk van de energieleverancier. De tarieven die energieleveranciers hanteren verschillen enorm, dit kan soms wel honderden euro’s per jaar schelen. Een nieuw huis kopen is dus een perfect moment om over te stappen op een andere energieleverancier.
Esther van Dijk Makelaardij
Wil je jouw woning verkopen of ben je op zoek naar een nieuwe woning in de regio Hoorn? Mijn naam is Esther van Dijk, ik ben de drijvende kracht achter Esther van Dijk Makelaardij. Ik ben gecertificeerd register-makelaar, register-taxateur, bouwkundig adviseur, duurzaamheidsadviseur en universitaire marketeer.
Er komt veel kijken bij de verkoop van je huis of de aankoop van een huis. Hoe fijn is het dan als je hierbij de hulp in kunt schakelen van een ervaren aankoopmakelaar of verkoopmakelaar die bekend is in de gehele regio Hoorn en omstreken? Je schakelt mij ook in voor de taxatie van je woning en de bouwkundige keuring.
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: