Hoe koop je een huis: handig stappenplan om een huis te kopen
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
4 min

Hoe koop je een huis: handig stappenplan om een huis te kopen

4 min

Ben je op zoek naar het huis van je dromen? Het kopen van een huis is misschien wel één van de belangrijkste momenten in je leven. Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van een huis? En waar moet je aan denken? Ik heb alles voor je op een rijtje gezet in dit handige stappenplan.

Bepaal je wensen

Voordat je begint met het zoeken naar jouw nieuwe huis, is het verstandig om te bepalen welke eisen en wat voor woonwensen je hebt. Noteer deze vervolgens, zodat je deze lijst als een soort checklist kan gebruiken tijdens je zoektocht.

Wil je bijvoorbeeld in een woonhuis wonen of een appartement? Hoe groot moet de woning zijn? Hoeveel kamers? Moet het huis in een natuurrijke omgeving staan, of woon je liever in een stad? Is het belangrijk dat belangrijke voorzieningen op loopafstand zijn, zoals de supermarkt, scholen en de sportvereniging? Wil je bestaande bouw of nieuwbouw? En binnen welke prijscategorie moet de woning vallen?

Zie ook: Hoe vind je een woning die past bij jouw wensen?

Bepaal het budget voor je woning

Nog belangrijker dan het bepalen van je woonwensen is weten hoeveel geld je te besteden hebt. Wat kun je maximaal lenen voor de aankoop van je nieuwe huis? Het is belangrijk dat je dit van tevoren bespreekt met je hypotheekadviseur. Dit voorkomt dat je later met teleurstellingen te maken krijgt. Het is niet wenselijk dat achteraf blijkt dat je de hypotheek niet rond kan krijgen en je droomhuis aan je neus voorbij gaat.

Hou er ook rekening mee dat je eigen geld nodig hebt voor de financiering van de overige kosten. Denk dan aan kosten voor de makelaar, het taxatierapport, de bouwkundige keuring, de notaris, etc.

Je maximale leenbedrag is voor een groot deel afhankelijk van je inkomen, maar er wordt ook rekening gehouden met je uitgaven. Misschien heb je een creditcardschuld of een studieschuld? Dit heeft allemaal invloed op hoeveel je kunt lenen voor de aankoop van je nieuwe huis.

Zie ook: Wat kan ik lenen voor de aankoop van een woning?

Hoe koop je een huis? - Handig stappenplan om een huis te kopen

Op huizenjacht

Heb je alles in kaart? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar jouw droomhuis. Dit is natuurlijk het allerleukste deel van het avontuur. Je kunt nu de keuze maken of je gebruik gaat maken van een makelaar of dat je alles op eigen houtje gaat doen.

Het grote voordeel van een makelaar is dat deze erg bekend is in de regio waar jij wilt gaan wonen en vaak als eerste weet als er een nieuw huis op de markt komt. Dit kan in je voordeel werken.

Zie ook: Een huis kopen en je hypotheek: hoe zit dit?

Bezichtiging van de huizen

Heb je een woning (of meerdere) op het oog? Dan kun je een afspraak maken met de desbetreffende verkoopmakelaar om de huizen te gaan bezichtigen. Als je een makelaar in de hand hebt genomen, dan kan deze de bezichtingen voor je regelen en gaat hij/ zij ook mee. Ga goed voorbereid op pad. Neem je checklist mee en kijk of de woning aan al je wensen voldoet. Stel kritische vragen over de staat van het huis en over de buurt.

Kijk niet alleen naar de woonruimtes in het huis, maar vraag ook of je de kruipruimtes en de zolder kunt bekijken. Behalve het huis is ook de buurt waarin je komt te wonen belangrijk. Hoe zijn de buren? Heb je veel privacy in je tuin? Hoe ziet de rest van de wijk eruit? Is het een nette wijk of hangt er veel jeugd rond? Kun je je auto gemakkelijk bij het huis parkeren?

Zie ook: Waar moet je op letten bij het bezichtigen van een woning?

Een bod uitbrengen

Heb je het huis voor de tweede maal bezichtigd (dit is niet altijd mogelijk in een krappe woningmarkt) en ben je nog steeds enthousiast? Dan kun je een bod uitbrengen. Heb je een aankoopmakelaar in de hand genomen, dan bepalen jullie samen het openingsbod. De makelaar zal vervolgens het bod voor je uitbrengen.

Om een reëel bod te kunnen doen, is het verstandig om voorafgaand aan het bod een aantal zaken uit te zoeken. Maak je gebruik van een makelaar dan heeft hij/zij dit al gedaan. Het gaat dan om het aantal woningen dat in de buurt te koop staat en hoe lang deze woningen al te koop staan. Wat zijn de vraagprijzen van deze woningen? Hoe lang staat de woning die je op het oog hebt al te koop?

Het voorlopig koopcontract

Is jouw bod geaccepteerd? Dan wordt er een voorlopig koopcontract opgemaakt. Nadat deze door alle partijen ondertekend is, heb je nog drie dagen bedenktijd. Binnen deze drie dagen kun je nog afzien van de koop, zonder dat je hiervoor een boete voor hoeft te betalen.

Daarnaast is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat er ontbindende voorwaarden in het voorlopig koopcontract worden opgenomen. Denk dan bijvoorbeeld aan voorbehoud van financiering en voorbehoud van bouwkundige keuring. Lukt het je niet om de financiering rond te krijgen, dan kun je nog van de koop afzien.

Zie ook: Hoe werkt het ondertekenen van de koopovereenkomst?

Hoe koop je een huis? - Handig stappenplan om een huis te kopen

Bouwkundige keuring en taxatie

Bij het afsluiten van de hypotheek wil jouw geldverstrekker graag zeker weten dat het huis in goede staat verkeert. Jouw huis is namelijk het onderpand voor de hypotheek. Een geldverstrekker zal om deze reden vragen om een taxatierapport. Als koper heb je ook een onderzoeksplicht. Je kunt daarom na het ondertekenen van de voorlopige koopovereenkomst een bouwkundige keuring laten uitvoeren.

In het bouwkundig rapport staat vermeld wat de eventuele verborgen gebreken zijn en wat het je gaat kosten om het te laten herstellen.

Zie ook: Wie regelt de taxatie als je een huis wilt kopen?

Je bent nu huiseigenaar

Verloopt alles vlekkeloos, dan wordt bij de notaris de overdracht geregeld. Gefeliciteerd! De woning is nu van jou!

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

 

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: