Wie betaalt het taxatierapport?
Als je een nieuw huis hebt gekocht en een hypotheek gaat afsluiten, dan vraagt de hypotheekverstrekker om een taxatierapport. Maar wat is een taxatierapport precies? Waarom heb je een taxatierapport nodig? En wie betaalt het taxatierapport, de koper of de verkoper? In dit blog geven we antwoord op al deze vragen.
Wanneer heb je een taxatierapport nodig?
Taxatie betekent waardebepaling. Door een taxatie uit te laten voeren kom je meer te weten over wat de waarde is van je huis. Niet alleen is dit voor jezelf handig om te weten, een bank of geldverstrekker vraagt er ook vaak naar. De hoogte van je hypotheek hangt namelijk niet alleen van je inkomen af, maar ook van wat je huis waard is.
De hypotheek mag tegenwoordig maximaal 100% van de marktwaarde van je woning zijn. Er wordt niet alleen een taxatierapport opgemaakt bij de verkoop van een woning. Ook als je jouw huis wilt verbouwen en je hebt extra hypotheek nodig, kun je een taxatie laten uitvoeren. De taxateur beoordeelt de verbouwingsplannen-, en kosten en stelt op basis daarvan de waarde van de woning na de verbouwing vast.
Wat doet een taxateur?
Degene die de taxatie uitvoert heet een taxateur. De taxateur inspecteert de woning om zo de waarde te kunnen bepalen. De bevindingen worden opgenomen in het taxatierapport. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan:
- De inhoud en oppervlakte van de woning;
- De functionele indeling van de kamers;
- De constructie en gebruikte materialen;
- De staat van onderhoud;
- De staat van de badkamer en keuken;
- De mate van energiezuinigheid;
- De aanwezigheid van een buitenruimte;
- Het soort buurt waarin het huis staat;
- Het type huis;
- De marktsituatie.
Wat kost een taxateur en wie betaalt het taxatierapport?
Wanneer je een taxateur inschakelt, dan moet deze onpartijdig zijn. Het mag dus niet jouw aankoopmakelaar zijn, maar het mag ook niet de makelaar zijn van de verkoper of een familielid. Het kan ook voorkomen dat de geldverstrekker eisen stelt aan de taxatie.
Meestal betaalt de koper de kosten van het taxatierapport. Je kunt er rekening mee houden dat een taxatierapport tussen de 650-750 euro euro kost. Het is slim om verschillende taxateurs te vergelijken en offertes op te vragen. Let ook op hoe snel je je taxatierapport opgeleverd krijgt. Er zijn goedkope taxateurs die snel de woning opnemen, maar waar je vervolgens 3 weken wacht op je rapport .Tegenwoordig kun je de kosten van een taxatierapport niet meer meefinancieren, maar het is wel aftrekbaar bij de belasting.
Zie ook: wie regelt de taxatie?
Wat staat er in een taxatierapport?
Een taxatierapport geeft dus aan wat de waarde van de woning is, maar dit is niet het enige wat in een taxatierapport staat. Er staan ook belangrijke gegevens in omtrent:
- of er sprake is van een VvE (Vereniging van Eigenaren)
- de gegevens van het Kadaster
- of de woning in erfpacht is afgegeven of dat het huis op eigen grond gebouwd is
- of dat er een mogelijke bodemverontreiniging is.
Marktwaarde na de verbouwing bepalen
Wil je een verbouwing laten uitvoeren en de kosten hiervoor laten meefinancieren in de hypotheek, dan kun je de taxateur ook de opdracht geven om de marktwaarde na de verbouwing te bepalen. Dit wordt dan in het taxatierapport opgenomen. Het uitgangspunt voor de maximale hypotheek is dan de marktwaarde na de verbouwing.
De hypotheekadviseur kan aan de hand van deze waarde een goed advies uitwerken en de verbouwing meenemen in de financiering. Dit geeft wel aan hoe belangrijk een taxatierapport is; je hypotheek hangt er voor een groot deel vanaf. In het taxatierapport zijn de volgende onderdelen opgenomen:
- Een beschrijving van de stand van het onderhoud van de woning;
- Een onderbouwing van het waardeoordeel;
- De privaatrechtelijke aspecten;
- Een omschrijving van de woning en de omgeving;
- Informatie over eventuele verontreiniging;
- De publiekrechtelijke aspecten.
Woning kopen of verkopen in West-Friesland
Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt. Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis.
Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.
Ik verzorg de volgende diensten:
Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: