Wat is taxateur?

Wat is een taxateur?

Voordat je jouw huis wilt verkopen, moet je eerst de waarde ervan weten. Een taxateur komt langs om een schatting van de waarde van jouw huis te maken, afhankelijk van verschillende factoren.  Er is echter wel een verschil met een makelaar. Een makelaar verzorgt een vrijblijvende waardebepaling waarna je huis in verkoop kan worden genomen.

Waarom?

Op het moment dat een koper geld gaat lenen voor een woning, is er altijd een taxatie nodig voor de hypotheek. Zo kan de hypotheekverstrekker de investering beschermen, met de woning als onderpand. De taxateur bepaalt de waarde van dit onderpand.

Hoe werkt een taxatie?

Een taxateur komt langs bij je om een aantal factoren te checken. Hier betaal je vaak een paar honderd euro voor, afhankelijk van de makelaar. Sommige taxateurs vragen een standaardbedrag, anderen vragen een percentage van de waarde van de taxatie (vaak wordt 0,185% gehanteerd). Een taxatie in het huis duurt niet langer dan een uur. De taxateur zal grondig onderzoek doen en een aantal vragen stellen. Daarna wacht je vaak drie tot tien dagen.

De waarde

Hoe bepaalt een taxateur de waarde van het pand? Dit heeft met verschillende factoren te maken. Als eerst gaat de taxateur de woning vergelijken met woningen in een straal van 1,5 kilometer, die in de afgelopen 3 maanden zijn verkocht. Verder hangt de waarde ook af van de vierkante meters, de voorzieningen, de staat en het uiterlijk.

Belangrijk

Zorg dus bij een taxatie dat de woning in een zo goed mogelijke staat is. Zorg dat het netjes is en het goed oogt. Twijfel je nog om wat klusjes in huis te doen? Doe dit in ieder geval voor de taxatie. Wel de moeite waard, het gaat namelijk om de marktwaarde van jouw huis.

Het tarief

Het tarief voor een taxatie is vaak vanaf circa 500 euro. Hier kunnen extra toeslagen bijkomen voor een verbouwing, appartement. De opname duurt circa 1 uur, de taxateur bekijkt je huis grondig op diverse aspecten. Daarna wordt alles uitgewerkt en er wordt een taxatierapport van gemaakt. Deze gaat dan eerst nog naar het validatie instituut. Je ontvangt het definitieve rapport ongeveer een week na de opname (gemiddeld gezien).

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben jealtijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen