Welke typen en soorten woonhuizen zijn er?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Welke typen en soorten woonhuizen zijn er?

3 min

Ben je op zoek naar een woning? Dan is je waarschijnlijk wel opgevallen dat er enorm veel verschillende soorten woningen zijn. Enkele voorbeelden daarvan zijn de verspringende woning, de geschakelde woning en de bel-etage. Wat zijn dit voor types woningen?

In dit blog zet ik alle typen en soorten woonhuizen die er bestaan voor je op een rijtje.

Appartement

Een woning in een gebouw met meerdere woningen heet een appartement. Het gaat in dit geval om een woning met één verdieping. Je spreekt van een maisonnette als er meerdere verdiepingen zijn.

Bel-etage

Een bel-etage woning bestaat uit één woonlaag en ligt altijd direct boven het souterrain.

Bovenwoning

Een bovenwoning is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Een bovenwoning bevindt zich altijd op de bovenste verdieping en bestaat uit meerdere verdiepingen.

Benedenwoning

Een benedenwoning bevindt zich ook in een gebouw met meerdere woningen. Een benedenwoning bevindt zicht echter op de begane grond. De woning kan wel uit meerdere verdiepingen bestaan.

Welke typen en soorten woonhuizen zijn er?

Bungalow

Een bungalow is een vrijstaande woning die uit één woonlaag bestaat.

Corridorflat

Een woning waarvan de voordeur uitkomt op een centrale gang aan de binnenkant van een gebouw wordt een corridorflat genoemd.

Eengezinswoning

Een eengezinswoning is een woning die bedoeld is voor één persoon inclusief gezin. Het is doorgaans een woning met meerdere verdiepingen en de toegang van de woning ligt direct aan een openbare weg.

Eindwoning

Als een eengezinswoning aan het einde ligt van een rij woningen, dan wordt dit een eindwoning genoemd. Een eindwoning heeft aan de zijkant van de woning geen grond.

Galerijflat

Een galerijflat bevindt zich in een gebouw met andere woningen. De voordeur ligt aan de buitenkant van de woning en komt uit op een loopgang.

Geschakelde woning

Een geschakelde woning is een eengezinswoning waarvan de muren grenzen aan andere woningen. Dit is ook het geval als alleen de muren grenzen en niet de daken.

Grachtenpand

Een eengezinswoning die direct aan een gracht ligt wordt een grachtenpand genoemd. In veel gevallen zijn grachtenpanden hoog, smal en diep. Dit komt omdat er vroeger belasting werd geheven op de breedte van de gevel.

Welke typen en soorten woonhuizen zijn er?

Herenhuis

Een eengezinswoning die uit meerdere woonlagen bestaat wordt een herenhuis genoemd. Een herenhuis is vaak groot en royaal met een hoog plafond en een luxe uitstraling.

Hoekwoning

Een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt wordt een hoekwoning genoemd. De zijkant van de woning beschikt over extra grond. Wanneer dit niet het geval is dan wordt de woning een eindwoning genoemd.

Maisonnette

Een maisonnette is een woning met meer dan één verdieping in een gebouw met meerdere woningen. De voordeur komt uit op een gemeenschappelijk trapportaal of galerij.

Meergezinswoning

Een meergezinswoning is een woning in een gebouw met andere woningen.

Nieuwbouwwoning

Een nieuwbouwwoning is een woning die nieuw gebouwd is. Je bent eerste eigenaar als je een nieuwbouwwoning koopt.

Penthouse

Een penthouse ligt op de bovenste verdieping van een gebouw met meerdere woningen.

Portiekflat

Een portiekflat is een woning in een gebouw met meerdere woningen. De voordeur komt uit op een gemeenschappelijk trappenhuis dat afsluitbaar is.

Studio

Een studio is een woning die uit één kamer bestaat.

Welke typen en soorten woonhuizen zijn er?

Tussenwoning

Een tussenwoning is een eengezinswoning die zich bevindt tussen twee andere huizen. Alle woningen zijn gebouwd in één rij.

Verspringende woning

Een verspringende woning is een eengezinswoning die tussen twee huizen in een rij ligt, maar waarbij de woningen niet op één lijn staan. lijn.

Villa

Een villa is een vrijstaande woning met meerdere woonlagen en een grote tuin.

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning is een eengezinswoning die vrij staat van andere woningen.

2-onder-1-kap woning

Een 2-onder-1-kap woning bestaat uit twee gelijksoortige eengezinswoningen die met elkaar verbonden zijn.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: