Je huis verkopen met een restschuld: wat zijn de consequenties?
Een koophuis wordt altijd gezien als een investering. In de meeste gevallen wordt de woning meer waard, waardoor je later in je leven een kapitaal bezit dat je op verschillende manieren kunt inzetten.
Maar wat nu als het huis minder waard wordt en je wilt je huis toch verkopen? Je moet vaak dan je huis verkopen met restschuld. Wat zijn de consequenties hiervan, zijn er oplossingen voor en hoe kun je dit voorkomen? In dit blog lees je er meer over.
Wat is restschuld?
Restschuld kun je zien als een restje hypotheek die niet afgelost is, na de verkoop van een woning. De verkoop van het huis levert dan niet voldoende op om de hypotheek geheel af te lossen. Er blijft dan een restschuld over die wel betaald moet worden.
Misschien heb je weleens gehoord van de term ‘onder water staan’ van een woning? Daarmee wordt gedoeld dat de waarde van het huis lager is dan het bedrag dat nog aan hypotheek betaald moet worden. Dit ‘onder water staan’ is dus alleen een probleem als je het huis wilt verkopen.
Je huis verkopen met restschuld: wat zijn de consequenties?
De consequenties van je huis verkopen met restschuld is dat je een schuld overhoudt die wel terugbetaald moet worden. Hier bestaan verschillende regelingen voor zoals een restschuldregeling. De restschuld wordt dan meegenomen in een nieuwe hypotheek. Je kunt eventueel ook een lening afsluiten. Heb je voldoende spaargeld? Dan kun je daar ook de restschuld mee aflossen.
Een restschuld kan nog meer consequenties hebben, want je kunt tegenwoordig niet meer dan 100% van de aankoopwaarde van een woning lenen voor een hypotheek. Je moet dus altijd meer geld investeren om een huis te kunnen kopen, want bij de aankoop heb je altijd meer kosten dan alleen de aankoopsom. Door een restschuld kan de aankoop van een nieuwe woning dus in gevaar komen.
Wat als je de restschuld niet kunt aflossen?
Kun je geen lening krijgen, heb je niet genoeg spaargeld en kun je de restschuld niet meefinancieren in de nieuwe hypotheek? Dan is de kans aanwezig dat je geen nieuw huis kunt kopen. Het is dan niet verstandig om jouw huis op dat moment te verkopen. Moet je vanwege omstandigheden toch verhuizen? Dan zijn er misschien nog oplossingen. Het kan namelijk zo zijn dat je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie hebt. Soms kan de restschuld kwijtgescholden worden als je een NHG hypotheek hebt.
Een andere tijdelijke oplossing is het verhuren van je woning, in de hoop dat de waarde van de woning omhoog gaat. De verhuur kan voldoende geld opbrengen om je maandelijkse lasten te betalen, bovendien kun je gewoon verder leven. Er zijn echter wel bepaalde regels voor, zo moet je toestemming hebben van de bank, en de gemeente moet je een vergunning geven. Wil je je huis verkopen met een restschuld, maar kun je de restschuld niet aflossen? Neem dan contact op met je adviseur. Hier kun je terecht om de voorwaarden van de NHG te bekijken, en eventueel te zoeken naar persoonlijke oplossingen.
Voorkomen van restschuld bij verkoop door extra aflossen
Weet je dat je huis minder waard is dan het restbedrag van je hypotheek? Is er geen directe noodzaak om te verhuizen? Dan is er eigenlijk geen probleem. Het is echter wel verstandig om ervoor te zorgen dat jouw hypotheekschuld kleiner wordt. Je doet dit door extra aflossingen te doen op je hypotheek. Dit kan in de toekomst alleen maar voordelig zijn.
Restschuld en de belasting
Ben je een lening aangegaan voor het financieren van de restschuld? Heb je het huis verkocht en overgedragen tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017? Dan mag je de rente over de restschuld aftrekken van de belasting. Is je woning op of na 1 januari 2018 verkocht? Dan kun je geen gebruik maken van deze regeling voor restschuld.
Esther van Dijk Makelaardij
Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.
Ik verzorg de volgende diensten:
Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: