Woning verkopen bij bewindvoering: hoe zit dat?
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
3 min

Woning verkopen bij bewindvoering: hoe zit dat?

3 min

Sta je onder bewind bij een bewindvoerder en wil je je woning verkopen? Dan moet je rekening houden met een aantal regels. Het verkopen van een huis gaat namelijk wel iets anders als je onder bewind staat. In dit blog lees je er meer over.

Wat mag een bewindvoerder doen?

Als je schulden hebt of wanneer je niet meer voor je geldzaken kunt zorgen, dan neemt een bewindvoerder deze verantwoordelijkheden over. Het regelen en wijzigen van bewind vallen onder het civiel recht. Eén van de taken van een bewindvoerder is controleren of je je inkomsten nog ontvangt. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan loon, pensioen, uitkeringen of toeslagen.

Daarnaast doet een bewindvoerder de belastingaangifte voor je en zorgt ervoor dat de rekeningen betaald worden. Inkomen en uitgaven worden bijgehouden in een administratie en je ontvangt leefgeld van de bewindvoerder. Als je schulden hebt, dan zorgt de bewindvoerder ervoor dat deze schulden worden afgelost. Het komt soms ook voor dat een bewindvoerder je huis voor je verkoopt.

Woning verkopen terwijl je in de schuldsanering zit

Zit je in de schuldsanering en wil je je huis verkopen? Dat kan niet zomaar en is verbonden aan strikte voorwaarden. Als de opbrengsten bij de verkoop van je woning lager zijn dan de schuld aan de hypotheekverstrekker, dan zal de bewindvoerder niet overgaan tot verkoop. Zou de bewindvoerder dit wel doen, dan ontstaat er een restschuld, wat niet ten goede komt aan je totale schuld.

De bewindvoerder zal alleen akkoord gaan met het verkopen van de woning als er een flinke overwaarde is. De opbrengsten van de verkoop van uw woning komen dan de boedel ten goede. Heb je echter vrij lage hypotheeklasten, dan zal er ook niet vaak gekozen worden voor de verkoop van de woning. Er komen namelijk ook kosten bij de verkoop van een woning kijken.

Schulden aflossen met overwaarde

Heb je een overwaarde op je huis, dan is het mogelijk om in overleg met je bewindvoerder je huis te verkopen. De opbrengst kan dan gebruikt worden om de schuldenlast af te lossen, waardoor je sneller een schone lei ontvangt. Het is meestal gebruikelijk dat de overwaarde van je huis gebruikt wordt om schulden af te lossen, omdat door de verkoop ineens een groot geldbedrag ter beschikking komt, waarmee schulden afgelost kunnen worden. Het kan dus ook voorkomen dat wanneer je in de schuldsanering zit, dat je verplicht bent om je huis te verkopen.

Woning verkopen bij bewindvoering: hoe zit dat?

Wilsbekwaam of wilsonbekwaam?

Het kan ook zijn dat iemand lijdt aan dementie of de ziekte van Alzheimer, en niet meer in staat is om alleen te blijven wonen. Om deze reden wordt de woning van de dementerende vaak verkocht, zodat de kosten van de gespecialiseerde instelling of het rusthuis betaald kunnen worden. Maar kan iemand met dementie zelf zijn of haar huis verkopen?

Is de oudere nog fris van geest en kan hij/zij nog steeds beslissingen nemen voor zichzelf, dan is deze persoon wilsbekwaam en volstaat een volmacht om de verkoop te laten doorgaan.

Als dit niet het geval is en de persoon wordt wilsonbekwaam gevonden, dan kan een notaris de dementerende aanspreken om zijn of haar geestelijke toestand te beoordelen. Dit kan eventueel aangevuld worden met een medisch attest van de behandelende arts. De wilsonbekwame persoon kan daarna onder bewindvoering worden geplaatst.

Om een verkoopcontract van een woning te ondertekenen, moet de eigenaar wilsbekwaam zijn. Met een handtekening van een wilsonbekwaam persoon kan de verkoopovereenkomst geweigerd of zelfs nietig verklaard worden door een notaris.

Woning verkopen van een demente

Als een familielid, bijvoorbeeld je vader of je moeder, dement is, maar nog wel wilsbekwaam, dan kan een volmacht met de juiste bevoegdheden volstaan voor een (toekomstige) verkoop. Dit wordt een zorgvolmacht genoemd. Een zorgvolmacht geeft bevoegdheid aan één of meerdere personen om het vermogen te beheren en om specifieke handelingen uit te voeren, zoals de verkoop van een woning.

Deze volmacht wordt opgesteld wanneer de dementerende ouder, partner of familielid nog wel wilsbekwaam is. Het is verstandig dat ouderen, die twijfelen aan hun toekomstige mentale gezondheid, niet te lang wachten met het opstellen van een zorgvolmacht. De volmacht regelen bij dementie kan zowel als de demente persoon nog wilsbekwaam is, als wanneer die wilsonbekwaam wordt.

Esther van Dijk Makelaardij

Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: