Wat is de vereniging van eigenaren (VVE) en wat doet een VVE?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Wat is de Vereniging van Eigenaren (VVE) en wat doet een VVE?

3 min

Wil je een appartement gaan kopen? Dit werkt net iets anders dan het kopen van een eengezinswoning. Zo wordt je namelijk bij het kopen van een appartement automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren. 

Wat is de vereniging van eigenaren en wat doet een VVE? In dit blog kun je er meer over lezen!

Het kopen van een appartement

We spreken van een appartement wanneer een woning een deel is van een gebouw waarin zich meerdere woningen bevinden. Het gebouw wordt dan een flat of appartementencomplex genoemd. Zitten er maar twee aparte woningen in het gebouw, dan worden deze woningen nog steeds appartementen genoemd. Er bestaan verschillende soorten appartementencomplexen, zoals een maisonnette (verdeeld over een boven- en benedenverdieping), galerijflat of penthouse.

Lees ook: Een woning kopen of een appartement kopen: wat is slimmer?

Wat is VVE?

VVE is de afkorting van Vereniging van Eigenaren. Een appartementencomplex wordt bewoond door meerdere mensen. Om het gebouw goed te onderhouden en beheren is een vereniging van de bewoners nodig. Je wordt vanzelf lid van de vereniging wanneer je bewoner wordt van een van de appartementen. 

Het lidmaatschap van de VVE kan niet geweigerd worden, het is een verplicht onderdeel van de aankoop van een appartement. Iedereen in de VVE heeft dan ook dezelfde rechten en plichten. Voor het onderhoud aan het gebouw betaal je bovendien servicekosten. 

Iedereen die een woning koopt, schaft slechts de grond aan die onder de woning ligt. Dit is echter niet mogelijk bij een complex met meerdere verdiepingen en appartementen. De grond wordt in dat geval opgedeeld in appartementsrechten. Het gebouw en de grond hebben daardoor meerdere eigenaren die samen de VVE vormen. Jouw lidmaatschap voor de VVE eindigt als je geen eigenaar meer bent van het appartement, wanneer je deze dus hebt verkocht.

Doel van de VVE

Een appartementencomplex bestaat uit meerdere woningen, alle bewoners hebben hun eigen wensen en meningen. Het is daarom van groot belang om een vereniging te hebben die ervoor zorgt dat alle gemeenschappelijke belangen van de eigenaren worden behartigd. Dit is dan ook het doel van de VvE. Je kunt daarbij denken aan het onderhouden van het gebouw zoals de galerij, lift en traphal. De zaken die gemeenschappelijk verdeeld zijn worden vermeld in de splitsingsakte. 

Het is belangrijk dat een VVE goed georganiseerd wordt. Dat betekent dat de eigenaren regelmatig samenkomen tijdens een ledenvergadering en dat het een voorzitter en bestuur heeft. Het bestuur wordt benoemd door de leden door middel van een stemming. Hebben de leden tijdens de vergadering een besluit genomen, dan moet deze worden uitgevoerd. Het bestuur is hier verantwoordelijk voor. 

Maandelijks betaal je de servicekosten voor het gebouw als je eigenaar bent geworden van het appartement. Het bedrag wordt vermeld in de splitsingsakte, deze vraag je aan bij het Kadaster. In de splitsingsakte staan ook jouw rechten en plichten vermeld.

Doel van de VVE

VVE bij huren woning

Ga je een woning huren? Dan krijg je niet te maken met een VVE. De verhuurder is in dat geval de eigenaar en verantwoordelijke van het gebouw. Het onderhoud aan het gebouw zal dan ook altijd door de eigenaar gedaan moeten worden. In de huurprijs zit vaak een bedrag voor klein onderhoud, ook dit wordt door de verhuurder gedaan. 

Zijn er regelmatig problemen met gemeenschappelijke ruimtes in het gebouw? Dan kun je met alle bewoners klagen bij de verhuurder. In plaats van een VVE kun je met gezamenlijke bewoners ook een bewonersgroep starten. Samen kunnen jullie dan gemeenschappelijke belangen bespreken over het gebruik en onderhoud van het gebouw.

VVE bij aankoop appartement

Ga je een appartement kopen? Dan word je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren. Dit wordt in de volksmond VvE genoemd. Het lidmaatschap aan de VVE is verplicht, het geeft je bepaalde rechten en plichten. De regels waaraan jij je als VvE lid moet houden worden bepaald door de wet, de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement. De belangrijkste regels staan in de splitsingsakte, dit kun je zien als de basis van de VvE. 

Het bestuur en de algemene ledenvergadering zijn de twee onderdelen waaruit een VvE bestaat. Bij een kleine VvE zal het bestuur bestaan uit een aantal eigenaren van de appartementen. Grote complexen worden meestal bestuurd door een professionele partij. De administratie en de kas worden door het bestuur bijgehouden. Beslissingen worden genomen door de algemene ledenvergadering door middel van een stemming.

Lees ook: Een huis huren of een huis kopen: wat is verstandiger?

Conclusie

Je wordt automatisch lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE) als je een appartement koopt. Samen met de andere eigenaren ben je verplicht om het pand te onderhouden. Het onderhoud wordt geregeld door de VVE, tevens worden de belangen behartigd van alle eigenaren.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

 

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

 

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: