Wat betekent vrij op naam?
Ben je op zoek naar je nieuwe droomhuis? Dan is het je vast al opgevallen dat de vraagprijzen soms ‘k.k.’ zijn en soms ‘v.o.n.’ (dit staat voor kosten koper en vrij op naam). Vrij op naam zul je niet snel tegenkomen bij bestaande woningen, maar juist wel bij nieuwbouwprojecten. Maar wat betekent vrij op naam eigenlijk? In dit blog vertellen ik je er meer over.
Wat betekent vrij op naam?
Bij het kopen van een woning zijn er altijd meer kosten dan de koopsom van het huis zelf. De vraagprijs is op basis van kosten koper of vrij op naam. Vrij op naam betekent dat de koper geen extra kosten heeft voor de overdracht van de woning. Dit is het geval als je een nieuwbouwwoning koopt (het huis hoeft dan immers niet overgedragen te worden).
Je hoeft in dat geval de volgende kosten niet te betalen:
- Overdrachtsbelasting;
- Notariskosten voor de leveringsakte;
- Notariskosten voor jouw inschrijving als eigenaar bij het Kadaster.
Verschil tussen bestaande bouw en nieuwbouw
Als een woning vrij op naam wordt aangeboden, dan gaat dit in de meeste gevallen om een nieuwbouwwoning. Jij bent als koper dus de eerste bewoner en dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting van 2% hoeft te betalen. Hier staat tegenover dat je over een nieuwbouwwoning 21% btw moet betalen. Hier merk je echter niets van, aangezien dit bedrag in de koopprijs verrekend is. Hetzelfde geldt voor andere kosten die door de projectontwikkelaar gemaakt zijn.
Je kunt dan denken aan jouw inschrijving bij het kadaster, de notariskosten voor de eigendomsoverdracht, kosten voor aankoop van de grond, kosten voor de bouw en aansluitkosten voor gas, licht en water. Het komt ook wel eens voor dat een bestaande woning vrij op naam te koop wordt gezet.
De verkopende partij neemt in dat geval de kosten voor de overdracht en overdrachtsbelasting voor zijn rekening. Dit doet de verkoper om de woning aantrekkelijker te maken voor de verkoop.
Hoe zit het met bijkomende kosten?
Als je vrij op naam koopt hoef je dus niet te rekenen op bijkomende kosten, maar dit betekent niet dat je helemaal niets extra hoeft te betalen. Hou altijd rekening met 2 tot 3% aan kosten bovenop de koopsom. Welke kosten betaal je dan wel? Wanneer jij een woning koopt met hypotheek, dan heb je allereerst de kosten voor de hypotheekadviseur, maar ook de kosten van de notaris voor het opmaken van de hypotheekakte.
Daarnaast heb je ook kosten voor een eventuele makelaar, taxateur en verhuisservice.
Esther van Dijk Makelaardij
Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.
Ik verzorg de volgende diensten:
Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:
- Onderhandelen bij het kopen van een woning: dit moet je weten
- Woning onder optie en woning onder bod: wat is het verschil?
- Erfpacht en een woning kopen: hoe werkt dit?