Wanneer ben ik officieel in onderhandeling over een woning?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Wanneer ben ik officieel in onderhandeling over een woning?

3 min

Je bent verliefd op een huis en wil het kosten wat het kost hebben. Je bent waarschijnlijk niet de enige die zijn oog heeft laten vallen op de woning? Daarom is het belangrijk dat je weet wanneer je nu officieel in onderhandeling bent. Ik ga hier in op de belangrijkste vragen waar veel kopers tegenaan lopen tijdens het kopen van een huis.

Officieel een bod uitbrengen op een huis

Wil je een bod uitbrengen? Als je een makelaar hebt ingeschakeld, zal hij voor jou dit openingsbod overbrengen. De verkoper reageert op zijn beurt op dit bod. Soms brengt je een bod mondeling uit. Hier is niets mis mee, maar het is wel belangrijk dit bod schriftelijk te bevestigen. In deze bevestiging vermeld je de hoogte van het bod, de voorwaarden en een onderbouwing van het bod. Door dit schriftelijk te doen, voorkom je misverstanden.

Wanneer ben je officieel in onderhandeling met de verkopende partij?

Wanneer je een bod overgebracht hebt, ben je nog niet in onderhandeling. De verkoper kan op drie manieren reageren op jouw bod. Hij kan het:

  • afwijzen
  • accepteren
  • beantwoorden met een tegenvoorstel.

De onderhandeling is pas officieel in gang wanneer de verkoper jou laat weten dat je in onderhandeling bent of wanneer hij een tegenvoorstel doet.

Mag de verkoper bezichtigingen doen terwijl hij in onderhandeling is?

Ook als je officieel in onderhandeling bent met de verkopende partij van jouw droomwoning mag de verkoper de bezichtigingen door laten gaat. Wel wordt het beleefd geacht dat de verkoper bezichtigers laat weten dat hij al in onderhandeling is met een bieder.

Wanneer ben ik officieel in onderhandeling over een woning?

Kunnen andere mensen ook bieden als jij al een bod hebt gedaan?

Ja, andere potentiële kopers mogen een bod uitbrengen wanneer jij al in onderhandeling bent met de verkopende partij. Deze belangstellenden krijgen echter geen antwoord op hun bod totdat de onderhandeling met jou is beëindigd.

Wat zijn de volgende stappen?

Je hebt een bod uitgebracht, en nu? Als de koper geen tegenbod doet, zal hij je bod oftewel accepteren of weigeren.

De verkoper accepteert je bod - wat nu?

Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Je bent een stap dichter bij het krijgen van je droomhuis. Nu jij en de verkopende partij tot een overeenstemming gekomen zijn, moet dit vastgelegd worden in een koopakte. De verkoopmakelaar zal je daarom vragen om je persoonsgegevens op te sturen. Als je een overeenstemming hebt met een particuliere verkoper is het goed om te weten dat hij pas aan die overeenstemming gebonden is nadat hij de koopakte getekend heeft.

De verkoper weigert je bod - wat nu?

Is je bod geweigerd en heb je geen tegenbod ontvangen? Het is mogelijk dat de verkopende partij in onderhandeling is gegaan met een andere potentiële koper die een beter bod heeft uitgebracht. Hij mag maar met één partij tegelijk onderhandelen en heeft daarom wellicht jouw bod afgewezen. Het is echter mogelijk dat deze onderhandeling op niets uitloopt en dat het later alsnog mogelijk is om een onderhandeling te starten met de koper.

Conclusie

Wil je in onderhandeling gaan met de verkopende partij van jouw droomhuis? Een makelaar kan je hierbij helpen. De onderhandeling start pas wanneer de verkopende partij een tegenbod uitbrengt. Tijdens de onderhandeling mogen anderen het huis bezichtigen en een bod uitbrengen, maar de verkoper mag niet met anderen in onderhandeling gaan wanneer de onderhandeling met jou nog gaande is. Is je bod geaccepteerd? Dat is goed nieuws! Zorg ervoor dat de koopakte snel getekend wordt en jij bent zeker van jouw nieuwe huis.

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: