Wat is een open huizen dag en hoe werkt het?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Wat is de Open Huizen Dag en hoe werkt het?

3 min

In Nederland is de Open Huizen Dag al jaren een begrip. Ben je op zoek naar je droomwoning? Of wil je jouw te koop staande woning tonen aan een breed publiek? Dan is de Open Huizen Dag de perfecte gelegenheid.

Maar hoe werkt een Open Huizen Dag precies? Wat zijn de voordelen voor kopers en verkopers? In dit blog vertellen we je er meer over.

Wat zijn de voordelen voor kopers?

Ben jij op zoek naar een nieuwe woning? Dan is de Open Huizen Dag ideaal; je kunt namelijk zonder afspraak meerdere woningen bezichtigen. In de meeste gevallen heb je ook niet te maken met een verkoopmakelaar. Dit zorgt ervoor dat je jouw potentiële droomhuis rustig kunt bekijken.

Als je vragen hebt dan kun je deze gewoon aan de verkoper stellen. Je kunt alle huizen die meedoen aan de Open Huizen dag bezichtigen. Dit is een laagdrempelige manier om meerdere woningen te bekijken en met elkaar te vergelijken. Normaal gesproken neemt het bezichtigen van woningen veel tijd in beslag. Vaak worden bezichtigingen gepland op een doordeweekse dag en moet je hiervoor vrij nemen van je werk.

De Open Huizen Dag is altijd op zaterdag en je kunt zoveel huizen bekijken als je wilt! Ideaal dus.

Tips voor de Open Huizen Dag

Ben je van plan om de Open Huizen Dag te bezoeken, dan is de kans groot dat je overdonderd wordt door het aanbod. Elk jaar doen er enorm veel woningen mee aan deze dag. Het is logisch dat je niet álle huizen kunt bezoeken op de Open Huizen Dag. Om het voor jezelf een beetje overzichtelijk te maken kun je een wensenlijstje maken.

Wat voor huis zoek je precies? Ben je op zoek naar een woning met een ruime tuin, of zoek je een huis met een bepaald aantal slaapkamers? Ook is het verstandig om alleen huizen te bezichtigen die binnen je budget vallen.

Wat is een open huizen dag en hoe werkt het?

Wat zijn de voordelen voor verkopers

Ook als je van plan bent om je huis te verkopen zijn er tal van voordelen aan de Open Huizen Dag. Er wordt door de media veel aandacht besteed aan deze dag. Denk dan bijvoorbeeld aan landelijke promotie via de media, radio, televisie, internet en dagbladen. Je krijgt een raamposter en een ‘Open Huis’ vermelding op Funda.

Op deze manier creëer je enorm veel aandacht voor jouw woning. Je kunt op de Open Huizen Dag een hoop potentiële kopers bereiken, zonder dat je er bezichtigingen voor hoeft in te plannen. De Open Huizen Dag is zeer laagdrempelig, waardoor je misschien ook mensen aantrekt die nog maar net op zoek zijn naar een woning. Als jouw huis veel bezoekers trekt tijdens de Open Huizen Dag, dan kan dit voordelig zijn voor de verkoop. Als er meer kapers op de kust zijn, zullen geïnteresseerden sneller toehappen en een hoger bod uitbrengen.

Niet alleen voor de kopers is het een voordeel dat alle bezichtigingen plaatsvinden op één dag. Voor jou als verkoper is dit ook zeer aantrekkelijk. Het scheelt je namelijk veel tijd als je niet iedere keer je huis opnieuw moet schoonmaken voor een bezichtiging. Nu komen alle geïnteresseerden gewoon in één keer.

Meedoen met de Open Huizen Dag of niet

De Open Huizen Dag is natuurlijk geen garantie voor de verkoop van je woning, al vergroot het de kans wel. In een aantrekkende woningmarkt is de kans groot dat jouw huis voor een goede prijs wordt verkocht. Ook als je op zoek bent naar een woning is de Open Huizen Dag ideaal, misschien vind je wel jouw droomwoning!

Belangrijk om te weten: de markt bepaalt doorgaans of een Open Huizen Dag zinvol is. Wanneer er veel vraag is en de markt piekt is een Open Huizen Dag minder interessant omdat de kans groot is dat een woning wordt verkocht zonder dat de Open Huizen Dag nodig is.

Er zijn ook makelaars die de Open Huizen dag juist geen geschikt instrument vinden in verband met de massaliteit en onpersoonlijkheid. Bij deze makelaars kun je altijd ook op zaterdag een individuele rondleiding inplannen.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: