Wat is een realistisch budget om een woning te kopen?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Wat is een realistisch budget om een woning te kopen?

3 min

Het kopen van een huis is niet zomaar iets. Het is een belangrijke financiële beslissing, waarbij een zorgvuldige planning en budgettering vereist is. Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe woning is het essentieel om je budget te bepalen, of je nu je oude woning verkoopt of een lening wilt aangaan. Waar moet je allemaal rekening mee houden bij het bepalen van een realistisch budget? In dit blog kun je er alles over lezen.

Ben jij financieel klaar voor de aankoop van een woning?

Een belangrijke vraag om jezelf te stellen voordat je op zoek gaat naar een woning: ben je er financieel klaar voor om een woning te kopen? Dit hangt allemaal af van je persoonlijke situatie. Een simpele rekenmodule kan je een idee geven van de totale aankoopkosten.

Niet alleen de aankoopprijs van de woning is van belang. Je dient ook rekening te houden met andere vraagstukken, zoals: Koop je de woning als investering? Wil je de woning renoveren en zo ja, heb je daar de financiële middelen voor? Ben je van plan om zelf in de woning te gaan wonen? Als je de woning eenmaal hebt gekocht, dan zit je vast aan de hypothecaire lening.

Als je een woning huurt en je financiële omstandigheden veranderen, dan kun je de huurovereenkomst opzeggen en op zoek gaan naar een goedkopere woning. Helaas is dit niet mogelijk bij een hypotheek; je moet de maandelijkse lasten blijven betalen, wat je financiële toestand ook is. Om al deze redenen is het heel erg belangrijk om vooraf een realistisch budget te bepalen voor de aankoop van een woning.

Evalueer je financiële situatie

Voordat je op zoek gaat naar een nieuw huis is het belangrijk dat je je financiële situatie evalueert. Breng je inkomsten en uitgaven in kaart en neem ook eventuele schulden mee. Dit geeft je een duidelijk beeld van wat er maandelijks in en uit gaat en wat je dus overhoudt om je hypotheek te betalen.

Daarnaast is het slim om te kijken naar je spaargeld: hoeveel spaargeld heb je en hoeveel wil je daarvan investeren in je nieuwe woning? Tegenwoordig kun je zonder eigen geld immers geen woning meer kopen. Je kunt een lening afsluiten, maar deze mag niet hoger zijn dan de aankoopprijs van de woning. Het is verplicht om voor de bijkomende kosten, zoals notariskosten, je eigen geld te gebruiken.

Je kunt als richtlijn aanhouden dat je 10% van de aankoopprijs van de woning zelf in moet leggen. Wil je een huis kopen van € 250.000, dan zul je dus € 25.000 zelf in moeten leggen.

Verkoop van je oude woning

Ben je van plan om je oude woning te verkopen? Dan is het belangrijk dat je huis op waarde wordt ingeschat. Bij de meeste makelaars kun je gratis een waardebepaling aanvragen. Een makelaar heeft diepgaande kennis van de lokale markt en houdt rekening met specifieke factoren, zoals de locatie van de woning, het type woning en hoe de staat van het onderhoud is. Al deze factoren kunnen van invloed zijn op de waarde van de woning.

Wat is een realistisch budget om een woning te kopen?

Beslissen over een lening

Voordat je een lening aanvraagt bij de bank, is het belangrijk dat je jouw kredietwaardigheid checkt. Je zou bijvoorbeeld op voorhand je schuldenlast kunnen verminderen om zo een betere kredietwaardigheid te krijgen. Dit helpt je om een gunstigere rente en voorwaarden te krijgen.

Berekenen van de hypotheeklening

Online kun je via hypotheek rekenmachines gemakkelijk een indicatie krijgen van hoeveel je maximaal kunt lenen voor de hypotheek. Je kunt hier natuurlijk ook een hypotheekadviseur voor in de hand nemen. De hoogte van je hypotheek wordt gebaseerd op basis van je inkomen, schulden en andere financiële verplichtingen. Dit helpt je om een realistisch budget te bepalen voor het kopen van een woning.

Overige kosten en bijkomende uitgaven

Bij het bepalen van een realistisch budget is het ook belangrijk dat je rekening houdt met overige kosten en bijkomstige uitgaven. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan notariskosten, registratiekosten, verhuiskosten, makelaarskosten en eventuele verbouwingskosten. Deze kosten kunnen aanzienlijk zijn en moeten worden opgenomen in je budget planning.

Het totale budget voor de aankoop van een woning is een optelsom van het geld dat je gespaard hebt en het bedrag dat je kunt lenen. Met dit budget moet je dus alle kosten kunnen betalen. De aankoopprijs van de woning alleen is dus niet voldoende om te beslissen of deze woning binnen je budget past.

Maandelijkse hypotheeklasten

Bij het bepalen van je budget is het ook belangrijk om rekening te houden met de maandelijkse hypotheeklasten. Een algemene vuistregel is dat je totale woonlasten, inclusief hypotheek, verzekeringen en belastingen, niet meer dan 30% van je maandelijkse inkomen mogen bedragen. Heb je hulp nodig bij de aankoop of verkoop van een huis? Wil je gratis een vrijblijvende waardebepaling van je huidige woning? Neem dan gerust contact met me op!

Esther van Dijk Makelaardij

Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109