Wat zijn ontbindende voorwaarden?
Ben je van plan te gaan bieden op een woning? Of heb je dit al gedaan en wordt er een koopcontract opgesteld? Denk dan eerst aan de ontbindende voorwaarden. Dit zijn voorwaarden die je meeneemt in je eerste bod en/of in de koopovereenkomst. Als aan één of meerdere van de ontbindende voorwaarden niet wordt voldaan, kun je nog onder de koop uit.
Belangrijke ontbindende voorwaarden
Er zijn drie ontbindende voorwaarden die vaak worden gebruikt.
1 - Voorbehoud van financiering
Weet je nog niet helemaal zeker of je de financiering voor de woning rond kan krijgen? Dan spreek je voorbehoud van financiering af met de verkoper als ontbindende voorwaarde. Dit betekent dat, als je er met je hypotheekverstrekker niet uit komt, en je dus geen hypotheek op de woning kunt krijgen, je nog kunt afzien van de koop. Vaak is de termijn van deze ontbindende voorwaarden rond de 8 weken.
2 - Voorbehoud bouwkundige keuring
Het is slim om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Hieruit komt namelijk een rapport over de technische staat van de woning die je van plan bent te kopen. In het rapport staat het resultaat van een visuele keuring, en de eventuele kosten voor de werkzaamheden om de woning weer in goede staat te krijgen.
Het voorbehoud bouwkundige keuring wordt vaak toegevoegd als ontbindende voorwaarde in het koopcontract. Hierin staat dan dat, als de kosten uit de bouwkundige keuring hoger blijken te zijn dan een afgesproken bedrag, je nog onder de koop uit kunt.
Stel, je spreekt een bedrag van € 10.000 euro af. Vervolgens blijkt uit de bouwkundige keuring dat het herstellen van de woning op € 11.000 euro neerkomt. Je mag de koop dan ontbinden.
3 - Voorbehoud verkoop eigen woning
Ook kun je het voorbehoud van de verkoop van je eigen woning toevoegen als ontbindende voorwaarde. Dit betekent dat als het je niet lukt om je woning voor een bepaalde datum te verkopen, je de koopovereenkomst mag ontbinden. De verkoper moet natuurlijk wel met zo’n voorwaarde akkoord gaan. Het kan best zijn dat de verkoper op zoek gaat naar een andere koper zonder voorbehoud verkoop eigen woning.
Waarom ontbindende voorwaarden?
Deze ontbindende voorwaarden zijn er om jou als koper te beschermen. Neem je bijvoorbeeld geen voorbehoud op de financiering en krijg je uiteindelijk de hypotheek niet rond, zou je een boete moeten betalen van rond de 10% van de koopsom, omdat de koopovereenkomst toch ontbonden moet worden.
Hetzelfde geldt voor de bouwkundige keuring. Hierdoor kom je niet voor nare verrassingen en onverwachte kosten te staan.
Door het voorbehoud verkoop eigen woning zal je niet met dubbele hypotheeklasten opgescheept zitten.
Wanneer ontbindende voorwaarden?
Het is een goed idee om al voor het bieden na te denken over ontbindende voorwaarden. Je zou bijvoorbeeld een bod kunnen uitbrengen onder voorbehoud van financiering en bouwkundige keuring. Deze voorwaarden zijn dus een deel van de onderhandeling. Zodra het bod geaccepteerd is, neem je deze voorwaarden ook mee in de koopovereenkomst.
Ontbinden van de koopovereenkomst
En wat als je nu inderdaad, onverhoopt, de koopovereenkomst moet ontbinden? Aan elk van de ontbindende voorwaarden zit een termijn verbonden. Dit betekent dat voor het ontbinden van de koop, je dit voor elke voorwaarde binnen de afgesproken termijn moet doen. Na deze termijn kun je de koop niet meer ontbinden.
Om de koop te ontbinden, stuur je een aangetekende brief naar de verkopende makelaar waarin staat dat je de koopovereenkomst ontbindt en de reden hiervoor. Vaak moet je bewijsstukken meesturen. Bijvoorbeeld afwijzingen van hypotheekverstrekkers, of het rapport van de bouwkundige keuring.
Bedenktijd
Naast de ontbindende voorwaarden heb je als koper recht op drie dagen bedenktijd. Binnen deze drie dagen mag je de koop altijd, zonder reden, ontbinden.
Waar kan ik je mee helpen?
Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.
Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:
- Een bestaande of nieuwbouwwoning: waar kies je voor?
- Wat is oplevering? - Uitleg en definitie
- Wat is een makelaarscourtage?