Wat is een oplevering?

Wat is een oplevering? (+ een checklist van belangrijke punten)

Eindelijk! Je hebt de sleutel van jouw woning, maar waar moet je rekening mee houden bij de oplevering? Soms stelt een oplevering niet zo veel voor en is het snel geregeld. In andere gevallen komt er juist heel veel bij kijken.

Hieronder een checklist van belangrijke punten, zodat jij straks voorbereid de oplevering van je nieuwe huis in gaat.

Verzekering

Uiteraard is het belangrijk om zo snel mogelijk een opstal- en inboedelverzekering af te sluiten op de dag van oplevering. Een opstalverzekering is vaak verplicht bij een hypotheek.

Veranderingen met de bouw

Het is heel belangrijk om alles nog een keer na te lopen met je makelaar.

Samen met de aannemer loop je door de meer- of minder werklijst. Voor alles wat uiteindelijk meer werk bleek te zijn dan verwacht, zal je extra moeten betalen. Daarentegen kan dit ook in je voordeel zijn. Denk aan een keuken die in één keer opgeleverd kon worden, waardoor de kosten lager dan verwacht zijn uitgevallen.

Stroom en water

Nu begint het echte werk. Je kan zelf door je woning lopen om alles te checken. Laten we beginnen met stroom. Zet alles even aan en uit om zeker te weten dat alles goed is aangesloten. Denk aan de stopcontacten, oven, afzuiging en het fornuis.

Daarna kan je door naar het water. Ook hier is het het beste om alles even aan en uit zetten. Laat de kraan doorlopen en voel of het water goed warm wordt. Spoel het toilet door, en kijk even goed naar de badkamer; hangen de wasbakken netjes? Check hier ook of alles netjes afgekit is.

Kamer 1, 2, 3….

Nu ga je alle kamers langs. Bekijk als eerst de stopcontacten. Je weet inmiddels al of deze naar behoren werkt, maar is het ook netjes gemonteerd?

Bij een woning horen ook muren en plafonds een goede staat te hebben. Het is de bedoeling dat de muren behangklaar zijn. Dit betekent: niet op en top glad, er mag best wel een gaatje in zitten, maar het moet wel goed genoeg zijn om op te kunnen behangen.

Dan komen we aan bij de vloeren. Uiteraard moeten de vloeren goed afgewerkt zijn, het is ook belangrijk dat de vloeren waterpas staan. Voel je dus niet bezwaard om even een waterpas te gebruiken bij de vloeren. De douche hoef je hierin niet meer te nemen, die staat niet waterpas voor het water dat wegloopt in het putje.

Opname meterstanden

Natuurlijk worden tijdens de oplevering ook de meterstanden van dat moment opgenomen door de makelaar.

Wat doe je hierna?

Tijdens de oplevering worden al deze punten genoteerd in het proces-verbaal van oplevering. Aan het einde wordt het document getekend door beide partijen. Nu dit, hopelijk zonder al te veel gebreken, is geregeld kun je nu écht gaan genieten van jouw nieuwe huis.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben jealtijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen