Wat is hypotheekgarantie (NHG)?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat de hypotheekschuld met zekerheid wordt terugbetaald aan de geldverstrekker in bepaalde situaties. Het NHG streeft dus naar woningbehoud.

Mocht je vanwege een echtscheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, overlijden van je partner of een inkomensdaling je hypotheek niet meer kunnen betalen, word je geholpen door de NHG.

Voorwaarden

Je kunt deze hypotheekgarantie krijgen bij het afsluiten van een lening voor het kopen van een woning, of voor het verbouwen van een woning die je al bezit. In ruil voor de zekerheid die de NHG biedt krijg je een lagere rente, maar betaal je wel eenmalige kosten.

De hypotheekgarantie vraag je aan via de hypotheeknemer, de geldverstrekker. Vervolgens wordt door de geldverstrekker beoordeeld of je voldoet aan alle voorwaarden voor de hypotheekgarantie.

In 2021 zijn dit de belangrijkste voorwaarden:

  1. De maximale hypotheek over aankoop en marktwaarde is €325.000
  2. Ook bij oversluiten is de maximale hypotheek €325.000
  3. Bij energiebesparende maatregelen is de maximale hypotheek €344.500. Dit is 106% van de marktwaarde. Deze 6% dient volledig te worden uitgegeven aan energiebesparende maatregelen.
  4. Bij een koopsom van meer dan €325.000, maar een taxatierapport met een uitkomst van €325.000 of lager, is er een mogelijkheid tot NHG. Er is wel meer inbreng van eigen geld nodig.
  5. Bij een nieuwbouwwoning wordt er een waarborgcertificaat afgegeven door een instelling waaraan Stichting GarantieWoning (dit is de stichting achter NHG) een keurmerk heeft verleend.
  6. De marktwaarde blijkt uit een taxatierapport, uitgebracht door een gecertificeerd validatie-instituut.

Wat kost NHG?

De Nationale Hypotheek Garantie betaal je eenmalig. In 2021 is dit 0,7% van het totale hypotheekbedrag. Dit bedrag is fiscaal aftrekbaar. In ruil voor de zekerheid die de NHG biedt, geven hypotheekverstrekkers een korting op de hypotheekrente. Dit loopt op tot 0,5% per jaar. Door de belastingkorting en rentekorting zijn de kosten voor het NHG snel terugverdiend.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen