Wat staat er in een bouwkundig rapport?
Ben je van plan om een huis te kopen? Dan mag een bouwkundige keuring niet vergeten worden. Een bouwkundige keuring is belangrijk, want je wilt er natuurlijk wel zeker van zijn dat jouw nieuwe huis in een goede staat verkeert.
Maar wat staat er allemaal in een bouwkundig rapport en wanneer is het verplicht? En wanneer kun je het beste een bouwkundige keuring laten uitvoeren; voor of nadat je een bod hebt gedaan? In dit blog vertel ik je er meer over.
Wat is een bouwkundig rapport?
Een bouwkundig rapport is een verslag waarin de technische staat van een huis duidelijk wordt. Alle gebreken die visueel waarneembaar zijn worden in dit rapport vermeld. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan gebreken met betrekking tot dakbedekking, dakbeschot, kozijnen, vloeren, elektra of voegwerk. Je hebt een bouwkundig rapport nodig als je een huis wilt kopen of verkopen, maar ook als je je huidige woning wilt verbouwen of verbeteren. Een bouwkundig rapport wordt opgesteld door een bouwkundig inspecteur.
Wanneer is een bouwkundig rapport nodig?
Je kunt een bouwkundig rapport laten opstellen als je een woning koopt of verkoopt, of wanneer je een pand wilt verbouwen. Vooral bij oudere woningen is het verstandig om een bouwkundig rapport op te laten stellen; zo zijn alle gebreken direct in beeld.
In sommige gevallen is het verplicht om een bouwkundige keuring te laten doen, bijvoorbeeld als je een hypotheek wilt afsluiten met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Mocht er tijdens de bouwkundige keuring achterstallig onderhoud ontdekt worden door de inspecteur, dan wil de hypotheekverstrekker weten hoe hoog de herstelkosten of onderhoudskosten zijn in verhouding met de koopsom. Ook als de taxateur een bouwkundig rapport aanraadt kan het verplicht worden door de hypotheekverstrekker.
Wat staat er in een bouwkundig rapport?
Tijdens een bouwkundige keuring worden de volgende zaken uitgevoerd en de bevindingen worden vermeld in het bouwkundige rapport:
- Visuele controle van fundering, vloeren en kruipruimte;
- Beoordeling van riolering, ventilatie in de woning en het leidingwerk in kruipruimte;
- Vochtmetingen met betrekking tot houtrot en optrekkend en doorslaand vocht;
- Beoordeling van de technische staat van het dak, de dakconstructie, het dakbeschot, de dakbedekking, dakgoten, zink en schoorsteen alsmede het afgeven van een verwachting van de levensduur;
- Risicobeoordeling van de vloeren, muren, voeg- en metselwerk en lateien;
- Beoordeling van de staat van puien, ramen, kozijnen en deuren et cetera;
- Visuele controle van de technische staat van de elektrische installatie;
- Visuele controle van de technische staat van de CV installatie;
- Visuele controle van de staat van de sanitaire groepen;
- Visuele controle van de staat van de keuken;
- Visuele beoordeling van de staat van bijgebouwen zoals bijvoorbeeld garages en schuren;
- Controle op aanwezigheid loden leidingen, asbest en eventuele risico’s met betrekking tot koolmonoxide et cetera.
De bevindingen van de bouwtechnische keuring worden vastgelegd in het bouwkundig rapport. De inspecteur zal daarnaast ook een kostenraming maken en een toelichting geven op de noodzakelijke kosten. Dit geldt ook voor de kosten op langere termijn en kosten voor eventuele niet direct noodzakelijke verbeteringen.
Wanneer kun je het best een bouwkundige keuring laten doen?
Je kunt een bouwkundige keuring op ieder gewenst moment laten uitvoeren. Het maakt niet uit of je het doet voordat of nadat je een bod hebt uitgebracht. Laat je een bouwtechnische keuring uitvoeren voordat je een bod doet? Dan kun je hierin de uitkomst van het bouwkundig rapport meenemen. De reparatiekosten van eventuele gebreken kun je dan aftrekken van de koopsom.
Het is ook mogelijk om een bouwkundig rapport te laten opstellen nadat je een bod hebt gedaan. Je kunt de bevindingen dan opnemen als ontbindende voorwaarde in het koopcontract en een bod doen onder voorbehoud van een bouwkundige keuring.
Esther van Dijk Makelaardij
Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.
Ik verzorg de volgende diensten:
Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: