Hoe moet je een woning achterlaten na verkoop?
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
4 min

Hoe moet je een woning achterlaten na verkoop?

4 min

Hoe moet je een woning achterlaten na verkoop? In dit blog kun je alles lezen over de oplevering van een huis. Door goed op de hoogte te zijn voorkom je discussies en problemen.

Hanteer altijd de roerende zakenlijst die onderling met de kopers is afgesproken. Als je ergens over twijfelt, dan kun je dit het best kortsluiten met jouw makelaar voordat de eindinspectie gedaan wordt.

Hoe moet je een huis opleveren?

Voordat de koop van een woning juridisch wordt vastgelegd bij een notaris wordt er een inspectie in de woning gedaan. De woning wordt dan op vele punten gecontroleerd. Het zou natuurlijk raar zijn als een woning veranderd is na de bezichtiging van de kopers en de overeenkomst tot koop. Wat ook genoteerd wordt tijdens de inspectie zijn de meterstanden.

De woning moet er dus ongeveer hetzelfde uitzien als tijdens de bezichtiging van de woning. Maar wat moet weg en wat kun je laten staan? Kun je daar afspraken over maken? Voor verkopers is dit nog wel eens onduidelijk.

Hoe moet je een huis opleveren?

Een woning moet schoon en leeg zijn

Een woning moet leeg en schoon opgeleverd worden. Er zijn echter enkele uitzonderingen, dit wordt de roerende zakenlijst genoemd. In deze lijst staan de spullen die de kopers over willen nemen en waar jullie een overeenkomst over hebben.

Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld een vast en zwevend bureau, een kast of zelfs tuinmeubels. De vaste kasten in de woning, zoals in de keuken, moeten blijven, controleer goed of ze geheel leeg zijn. Het best kun je jezelf verplaatsen in de koper en kritisch door het gehele huis gaan. Ben je nog ergens iets vergeten?

Een verkochte woning moet schoon worden opgeleverd. Dat betekent dat er goed schoongemaakt moet worden. Haal overal de stofzuiger door, dweil de vloer, was de ramen en haal een nat doekje met schoonmaakmiddel langs alles. Zorg er ook voor dat alle kastjes schoon zijn vanbinnen, dit wordt nog wel eens vergeten.

Daarnaast is het belangrijk dat apparatuur schoon is, zoals de oven en magnetron. Controleer voor de laatste keer of alles nog goed werkt. Ben je klaar in het huis zelf? Dan moeten de schuur, de garage of het fietsenhok ook netjes opgeruimd en aangeveegd worden.

Punten die vaak worden vergeten

Uit ervaring blijkt dat bepaalde punten vaak worden vergeten. Deze worden dan vuil opgeleverd, wat een grote frustratie kan zijn voor de kopers. Het gaat dan meestal om apparatuur zoals de koelkast, de vaatwasser en de oven of magnetron.

Als verkoper wil je dat je oude huis netjes en schoon opgeleverd wordt. Denk daarom goed aan deze punten, dit zijn enkele tips om deze apparaten goed schoon te maken:

Koelkast

Haal de koelkast geheel leeg en maak het daarna goed schoon met warm water en allesreiniger. Kijk goed of er resten tussen de afsluitnaden van de koelkast zitten. Je mag de koelkast gewoon aan laten staan. Tijdens de eindinspectie wordt er namelijk gecontroleerd of deze nog werkt.

Vaatwasser

De vaatwasser wordt door maar weinig mensen echt goed schoongemaakt. Je zou kunnen denken dat de vaatwasser zichzelf reinigt, maar toch is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. Je kunt hiervoor een speciaal vaatwasser reinigingsmiddel gebruiken.

Oven of magnetron

Het meest smerige apparaat van de keuken is meestal de oven of de (combi)magnetron. Het is ook het lastigste apparaat om goed schoon te krijgen. Toch is het belangrijk om hier tijd aan te besteden. Er bestaan speciale middelen die erg goed werkzaam zijn.

Let ook goed op het schoonmaken van de randen waar kruimels tussen kunnen zitten.

De roerende zakenlijst controleren

De roerende zakenlijst controleren

Voor je aan de gang gaat met het opruimen en schoonmaken van je oude woning is het belangrijk om de roerende zakenlijst goed te controleren. In deze lijst staat vermeld wat er met de kopers is afgesproken.

Twijfel je over iets? Neem dan contact op met je makelaar, dit is altijd beter dan zonder overleg iets weg te halen of juist te laten staan. Uit goedheid of gemak willen verkopers nog wel eens spullen achterlaten. Je kunt dan denken aan potten verf of behandelmiddelen voor de houten vloer.

De nieuwe bewoners zitten daar vaak niet op te wachten. Er zijn echter wel spullen die je achter mag laten omdat ze bij de woning horen. Voorbeelden daarvan zijn dakpannen, extra tegels voor de keuken of badkamer of een pak laminaat om vloerdelen te vervangen.

Verhuizen en schoonmaken? Begin op tijd!

Het komt regelmatig voor dat verkopers nog druk bezig zijn met verhuizen en schoonmaken als de eindinspectie moet plaatsvinden. Dat is natuurlijk ongewenst en kan voor vertraging en stress zorgen. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met het verhuizen, pak ruim van tevoren spullen in die je niet meer nodig hebt.

Enkele dagen van tevoren begin je vast met verhuizen zodat je een dag voor de inspectie het huis goed kunt schoonmaken. Er zijn nog een aantal zaken die geregeld moeten worden, zoals het doorgeven van de verhuizing aan het energiebedrijf en waterleverancier. Online kun je dit heel makkelijk regelen.

Laat alle apparatuur aanstaan

Tegenwoordig wordt het water en de energie niet afgesloten, op de dag van de oplevering wordt alles overgezet naar de nieuwe bewoners. Als je de oude woning verlaat, laat dan alle apparatuur aanstaan zoals bijvoorbeeld de cv-ketel. Het is niet handig als tijdens de inspectie alles opnieuw aangezet moet worden om de werking te controleren, dat werkt erg vertragend. Ook de gaskraan hoef je niet af te sluiten.

Wil je uit veiligheidsoverwegingen toch alle apparatuur, watervoorziening, gaskraan en stroom afsluiten? Zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van het tijdstip van de inspectie. Je kunt dan een half uur van tevoren heen gaan om alles weer aan te zetten.

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: