Wat betekent het passeren van de akte?

Het passeren van de akte is een formele handeling bij de notaris. Hier wordt er een akte door beide partijen, de notaris en mogelijke getuigen ondertekend. Bij het kopen van een woning ga je verplicht langs bij de notaris. Je tekent de hypotheekakte en de eigendomsakte.

Passeren van de hypotheekakte

Bij het passeren van de hypotheekakte, wordt deze getekend door koper en geldverstrekker. Dit moet verplicht bij de notaris gedaan worden, omdat het een hypothecaire lening betreft. Het tekenen van de hypotheekakte geeft aan dat de hypotheekgever het huis als onderpand voor de lening geeft. In ruil daarvoor wordt de lening verstrekt.

Na het passeren van de hypotheekakte wordt deze door de notaris in het hypothekenregister van het Kadaster gezet.

Passeren van de eigendomsakte

Bij het passeren van de eigendomsakte, wordt ook deze getekend door koper en verkoper. De eigendomsakte is een document waarin is aangegeven wie de officiële eigenaar van welk perceel is.

Na het passeren van de eigendomsakte, wordt deze door de notaris ingeschreven in openbare registers. Na het voldoen van deze inschrijving, ontvangt de notaris het eigendomsbewijs van het Kadaster en stuurt hij dit door naar de nieuwe eigenaren.

Notaris

Bij de aan- of verkoop van een huis is het verplicht om een notaris in te schakelen. De notaris is onafhankelijk, en heeft een bemiddelende en voorlichtende rol. Hij is dan ook bevoegd om een notariële akte op te maken.

Voor het passeren van de aktes en het laten opstellen ervan, brengt de notaris kosten in rekening; de notariskosten. Iedere notaris mag zijn eigen tarief berekenen, dus de kosten kunnen verschillen.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen