Wat is een hypotheekgever?

Als je een woning gaat kopen, zal je waarschijnlijk een hypotheek afsluiten. Jij wordt dan de hypotheekgever. Dit betekent dat jij, als eigenaar van het huis, dit onroerend goed als onderpand aanbiedt in ruil voor een lening. Deze lening sluit je af bij de hypotheeknemer, vaak de bank.

Vaak is de hypotheekgever ook degene die het geld vanuit de lening gebruikt. Toch kan een hypotheek ook worden gebruikt als zekerheid voor de schulden van een ander. Soms sluiten ouders bijvoorbeeld een hypotheek op hun eigen woning af, om schulden van de kinderen af te betalen. Ook worden dergelijke constructies door ouders gebruikt om starters, hun kinderen, aan een woning te helpen.

Rechten en plichten

Als hypotheekgever ben je verbonden aan rechten en plichten. Jouw recht is dat je, in ruil voor het onderpand van de woning, in de woning mag wonen. Je bent wel verplicht aan je betalingsverplichtingen aan de hypotheeknemer te voldoen.

Doe je dit niet, dan komen de rechten van de hypotheeknemer aan bod.

Recht van voorrang bij verhaal

Met het recht van voorrang bij verhaal wordt bedoeld dat de hypotheeknemer voorrang heeft op andere schuldeisers. De hypotheeknemer zou dus voorrang hebben bij verdeling van de opbrengst onder de schuldeisers.

Recht op parate executie

Met het recht op parate executie wordt bedoeld dat de hypotheeknemer bevoegd is het onderpand in het openbaar (ten overstaan van een notaris) te verkopen. In de volksmond ook wel executieverkoop. Als jij als hypotheekgever langere tijd je schuld niet kunt terugbetalen, mag de hypotheeknemer de woning laten verkopen.

Separatistpositie bij faillissement

De separatistpositie hangt samen met het recht van parate executie. In het geval van faillissement is de hypotheeknemer separatist. Dit betekent dat de hypotheeknemer het recht om het pand te verkopen behoudt, alsof er geen sprake is van faillissement.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen