Wat is partnerregistratie?

Geregistreerd partnerschap is een samenlevingsvorm tussen twee partners. Wettelijk gezien heeft dit ongeveer dezelfde status als het huwelijk. Deze registratie van het samenwonen geeft dezelfde rechten en plichten als het huwelijk. Bij partnerregistratie leggen jullie tegenover een ambtenaar van de burgerlijke stand officieel jullie relatie vast.

Rechten en plichten

Als het gaat om de aankoop van een huis, zitten er wat rechten en plichten vast aan het geregistreerd partnerschap.

Bij het nemen van beslissingen heb je als geregistreerd partners elkaars toestemming nodig. Als je het huis verkoopt, of als je iets op afbetaling koopt, moeten jullie het hier allebei mee eens zijn.

Ook als je de woning waar jij en je partner in wonen wilt verkopen, belenen of een hogere hypotheek wilt afsluiten, heb je de toestemming van je partner nodig.

Bij het geregistreerd partnerschap is het vermogen van jullie samen, tenzij er andere afspraken bij de notaris zijn gemaakt. Als je een huis koopt, is deze automatisch van jullie allebei. Ditzelfde geldt voor de hypotheekschuld.

Een andere reden om partnerregistratie aan te gaan is in het onverhoopte geval van overlijden. Bij geregistreerd partnerschap erven jullie automatisch van elkaar. Om zeker te zijn dat de achterblijvende partner in het huis mag blijven wonen, is partnerregistratie een goede optie.

Voorwaarden partnerregistratie

Je mag alleen een geregistreerd partnerschap aangaan als je:

  1. 18 jaar of ouder bent
  2. Niet tegelijk getrouwd bent of partnerregistratie met een ander hebt
  3. Niet onder curatele staat. Je hebt dan eerst toestemming van de curator of kantonrechter nodig
  4. geen ouder en kind, grootouder en kleinkind, of broer en zus van elkaar bent.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen