wat-is-overbruggingsbescherming

Wat is een overbruggingsbescherming?

Je wilt er liever niet aan denken, maar het blijft een mogelijkheid: je hebt een nieuwe woning gekocht en krijgt de oude woning niet verkocht. Je wilt dan niet met dubbele lasten zitten. Hiervoor is de overbruggingsbescherming in het leven geroepen. Dit is een regeling waarbij de verkoper de koper een compensatie aanbiedt voor de dubbele woonlasten waar de koper mee te maken heeft.  

in de huidige woningmarkt speelt dit nu geen rol, maar het is toch handig om te weten dat het bestaat..

Garantie

Door een overbruggingsbescherming kun je met een gerust hart een nieuw huis kopen. Eventuele dubbele woonlasten worden door de verkoper – afhankelijk van wat is afgesproken – 1 of 2 jaar lang gecompenseerd. De koper krijgt, zo lang de oude woning nog niet is verkocht, een maandelijkse compensatie voor de dubbele woonlasten.

De overbruggingsbescherming wordt vastgesteld op een percentage. Dit is vaak 2,5% van de koopsom van de woning voor een garantie van 1 jaar, en 5% voor een garantie van 2 jaar. 

Een overbruggingsbescherming is niet verplicht. Tijdens de onderhandelingen wordt er afgesproken of er een overbruggingsbescherming voor de kopers geldt. Zijn er meerdere gegadigden, is er dus wel een grote kans dat de verkopers kiezen voor een koper zonder overbruggingsbescherming. 

Een nadeel van de overbruggingsbescherming is wel dat de garantie niet volledig waterdicht is. Omdat deze slechts voor 1 of 2 jaar geldt, kan het zijn dat het oude huis nog niet is verkocht na deze periode. Het risico op dubbele maandlasten blijft bestaan. 

Overbruggingsgarantie in zijn werk

Zijn de koper en verkoper een overbruggingsbescherming overeengekomen? Nadat de koopovereenkomst door beide partijen is getekend, duurt het meestal nog even tot de levering van het huis. In deze weken of maanden heeft de koper tijd om de woning te verkopen. Is de woning nog niet verkocht op de dag van levering? Dan gaat de overbruggingsbescherming in. 

Bij de overdracht zal de notaris 2,5% of 5%, afhankelijk van de afgesproken garantieperiode, inhouden. Dit bedrag gaat in depot. Uit dit depot zal de koper elke maand een deel ontvangen, totdat de woning is verkocht, of de afgesproken termijn is bereikt. 

Woning wordt verkocht

Als de woning toch netjes binnen de afgesproken termijn wordt verkocht, gaat het overgebleven bedrag uit het depot terug naar de verkoper. Hoe sneller de woning wordt verkocht, hoe voordeliger dit dus is voor de verkoper. 

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben jealtijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen