Wat is hoofdelijke aansprakelijkheid?

Wat is hoofdelijke aansprakelijkheid?

Bij het aangaan van een hypotheek ben je hoofdelijk aansprakelijk. Na het tekenen van de hypotheekakte ben je verantwoordelijk voor het maandelijks betalen van de rente en/of aflossing van de hypotheek. Als deze betalingen niet meer worden voldaan, kan de bank de contractant(en) hiervoor aansprakelijk stellen.

Vaak wordt een huis bewoond door meerdere mensen. Wat doet dat met de hoofdelijke aansprakelijkheid van de hypotheek?

Samenwonen

Als je al eigenaar van een woning was, en er komt iemand bij je inwonen, gebeurt er niets met de hoofdelijke aansprakelijkheid. De hypotheek blijft hetzelfde. Alleen de officiële eigenaar van de woning is hoofdelijk aansprakelijk.

Ga je samenwonen, en je partner koopt van jou een deel van het huis? Dan verandert de hoofdelijke aansprakelijkheid wel. Nu zijn beide hypotheekgevers – dus jij en je partner – hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek.

Geregistreerd partnerschap of huwelijk

Ben je voor 2018 getrouwd in gemeenschap van goederen, en had je partner al een koopwoning? Dan werd jij automatisch mede-eigenaar van de woning.

Sinds 1 januari 2018 is dit veranderd. Er geldt een beperkt gemeenschap van goederen. Dit betekent dat als je nu gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, je niet direct mede-eigenaar van de woning van jouw partner bent. Je bent dus ook niet hoofdelijk aansprakelijk.

Uit elkaar gaan

Mochten jij en je partner, met wie je samen eigenaar bent van een woning, onverhoopt uit elkaar gaan, zijn er verschillende opties. Jullie kunnen het huis verkopen. Ook is er de mogelijkheid dat één van jullie het huis overneemt.

Het overnemen van een woningdeel van je (ex-)partner is complex en geen vanzelfsprekendheid. Vaak wordt de hypotheek omgezet om dezelfde hypotheekrenteaftrek te behouden. De vertrekkende partner krijgt van de hypotheekverstrekker een voorlopig akkoord voor ontslag van de hoofdelijke aansprakelijkheid. Na de echtscheiding, gaat de hypotheekverstrekker ook formeel akkoord.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen