Wat is effectieve rente?

Wat is effectieve rente?

Verschillende hypotheken vergelijken? Dan kijk je naar de effectieve hypotheekrente. Hierin is de afsluitprovisie, het tijdsstip van betalen en de betalingsvorm verrekend. Het is dus een uitgangspunt voor je werkelijke hypotheeklasten.

Nominale en effectieve rente

In de hypotheekrentelijst zie je de nominale hypotheekrente staan. Deze percentages zijn gebaseerd op de periode van een heel jaar, bijvoorbeeld 2% per jaar (en niet per maand). Toch merk je in de praktijk dat je de hypotheekrente niet per jaar betaalt, maar per maand. Hierdoor betaal je in werkelijkheid iets meer. In het effectieve rentepercentage is dit verschil verrekend.

Voorbeeld

Klinkt allemaal vrij ingewikkeld, dus hier een voorbeeldje. Stel, je hebt vanaf 1 januari een hypotheek van €100.000, met een nominale rente van 2%. Op 31 december zou je, volgens het nominale percentage, €2.000 moeten betalen (2% van €100.000).

In werkelijkheid wil de hypotheekverstrekker dat je per maand (€2.000 : 12 =) €166,67 gaat betalen.

Als je wél aan het eind van het jaar het gehele bedrag zou mogen betalen, zou je de €166,67 per maand op je spaarrekening kunnen zetten. De te ontvangen spaarrente loop je mis, omdat je maandelijks betaalt.

Let op: dit is slechts een simpele berekening

Daarnaast zijn er aan het afsluiten van een hypotheek soms kosten verbonden. Het effectieve rentepercentage verrekent deze kosten en de misgelopen spaarrente. Om deze reden is het effectieve rentepercentage hoger dan het nominale rentepercentage.

Verplicht

Hypotheekverstrekkers zijn verplicht de nominale en effectieve hypotheekrente te benoemen in de hypotheekofferte.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen