Wat is inboedel?

Koop je een huis? Dan noemen we dat aankoop van onroerend goed – dit kun je niet verplaatsen. Op het moment dat het huis bezichtigd wordt, is er vaak nog veel roerend goed in de woning. Goederen die je wél kunt verplaatsen, zoals meubels, zonneschermen en vloerbedekking. Verkopers kiezen er vaak voor om het roerend goed tijdens de bezichtiging in de woning te laten. Op deze manier krijgen de kopers ten slotte een goed beeld van de woning als deze is ingericht.

Over deze inboedel dienen afspraken gemaakt te worden bij de verkoop van een huis. Wat nemen de verkopers mee? En wat blijft liggen?

Onroerende zaken

Onroerend goed hoort altijd bij de verkoop van een woning. Hiermee wordt de woning zelf bedoeld, maar ook alle spullen die vastzitten aan het huis. Denk bijvoorbeeld aan een schuur, schutting of dakpannen.

Roerende zaken

Roerend goed, dus de inboedel, hoort niet standaard bij de verkoop. Dit zijn dus spullen die niet aan het huis vastzitten. Je kunt de spullen, zonder iets te hoeven slopen, verplaatsen.

Roerend of onroerend goed?

Soms is het onduidelijk of iets nu bij roerende of onroerende zaken hoort. Er zijn namelijk wat uitzonderingen. Zo hoort een vloerbedekking in feite bij het roerend goed, tenzij het vastgelijmd is, dan hoort het bij het onroerend goed.

Om achteraf onduidelijkheid te voorkomen wordt voor de verkoop van het huis een lijst opgesteld met roerende- en onroerende zaken. De verkoper vult deze in en geeft aan welke zaken achterblijven in de woning. Aan- en verkoper kunnen hier dus zelf afspraken over maken. Heb je geen afspraken gemaakt? Dan koop je alleen de onroerende zaken.

Inboedel overnemen

Welke spullen zou je van de verkoper over kunnen nemen? Hier een lijstje van spullen waar vaak afspraken over worden gemaakt.

  1. Zonwering
  2. Keukenapparatuur
  3. Brievenbus
  4. Lampen
  5. Deurbel
  6. Vloeren

Het overnemen van spullen kan voor beide partijen voordelig uitpakken. Bespreek dit met je makelaar en met de (ver)kopende partij.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen