Wat is boeterente?

Een hypotheek aflossen of oversluiten kan niet zomaar. Hierbij komt een aantal zaken kijken, waaronder een boeterente. Dit is een vergoeding die je levert aan de hypotheekaanbieder voor vervroegde aflossing. Door het eerder aflossen dan in de hypotheekakte is afgesproken, mist de hypotheekverstrekker inkomsten. Je compenseert dus de gemiste inkomsten van de hypotheek.

Aflossen

Als je een hypotheek afsluit, is in de hypotheekakte vastgelegd hoeveel je maandelijks aflost en wat de looptijd van de hypotheek is. De hypotheekverstrekker laat ook ruimte om boetevrij, extra op de hypotheek af te lossen. Dit is meestal een percentage van de hypotheekschuld, zo’n 10 tot 20%. Wil je meer aflossen? Dan wordt er een boeterente gerekend.

Oversluiten

Bij oversluiten, sluit je een nieuwe hypotheek af. Hiermee wordt de oude hypotheek in één keer afgelost. Dit kan voordelig zijn als de actuele hypotheekrente lager is dan de hypotheekrente die je nu voor je hypotheek betaalt. De hypotheekverstrekker zal een boete rekenen voor het in één keer aflossen van de hypotheek. De hoogte van deze boete bepaalt of oversluiten interessant is.

Hoogte boeterente

De hoogte van de boeterente is afhankelijk van verschillende factoren, en is dus ook voor iedereen anders:

  1. De (huidige) hypotheekschuld
  2. De resterende looptijd
  3. De hypotheekrente
  4. De boetevrije aflossing

Hoe hoger de resterende hypotheekschuld, hoe langer de resterende looptijd is, en hoe groter het renteverschil tussen de hypotheken is, hoe hoger de boeterente.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen