Wat is een feitelijke overdacht?

Wat is een feitelijke overdracht?

Je bent misschien al maanden bezig met de aankoop van je nieuwe huis. Wanneer krijg je nu écht de sleutel van deze nieuwe woning? Dat is bij de feitelijke overdracht, ook wel de sleuteloverdracht. 

Tijdens de overdracht krijgt de woning een nieuwe eigenaar. Dit is dan ook de laatste stap in het proces van het kopen van het huis. Na het tekenen van de aktes bij de notaris, geeft hij/zij je de sleutels in handen. Jij bent nu echt de woningeigenaar. De koop is nu afgerond. Je kunt naar het nieuwe huis om te beginnen met klussen. 

Eindinspectie

Voor de sleuteloverdracht vindt er een eindinspectie plaats tussen de verkoopmakelaar, verkoper, koper en eventuele aankoopmakelaar. Je maakt samen een ronde door het huis. Alle apparatuur wordt gecontroleerd en bekeken. Is er tijdens deze inspectie een gebrek vastgesteld? De verplichting om het gebrek in orde te maken ligt bij de verkoper. 

Ondanks de eindinspectie is het een slim idee om na de feitelijke overdracht toch zelf even goed door het huis heen te lopen. Het kan namelijk zijn dat je een verborgen gebrek constateert. 

Overdracht: verkoper

Ben jij de verkoper van de woning, en moet je je huis opleveren? Het is dan van belang je huis in staat te brengen zoals je in de onderhandelingen bent overeengekomen. Let op de volgende punten: 

  1. Check of alle (inbouw)kasten, de berging en/of de schuur helemaal leeg zijn. 
  2. Geef je adreswijziging door aan alle bedrijven en instanties waar het adres van je huis bekend is. Vraag de kopers om je op de hoogte te houden, mocht er onverhoopt toch nog post geleverd worden. 
  3. Noteer de meterstanden op de dag van feitelijke overdracht. Deze geef je door aan je energieleverancier. 
  4. Verzamel alle reservesleutels. 
  5. Als het goed is, heb je een lijst van zaken ingevuld. Hierop heb je aangegeven wat in het huis achterblijft, en wat je meeneemt. Pak de lijst er bij om er zeker van te zijn dat alle afspraken worden nagekomen. 

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen