Wie regelt de taxatie als je een huis wilt kopen?
Wil je een huis kopen? Dan wil de hypotheekverstrekker uiteraard weten wat de woning waard is. Er moet dan een taxatie uitgevoerd worden. Een taxatie wordt niet alleen gedaan bij een normale verkoop, maar ook bij een gedwongen verkoop. In dat geval wordt het een executiewaarde genoemd.
Hoeveel de woning waard is hangt af van verschillende factoren. Denk dan bijvoorbeeld aan de gemeente waar het huis staat, hoe de buurt is, of er een tuin of balkon aanwezig is, hoe het huis onderhouden is, of het dichtbij allerlei voorzieningen is, hoe de indeling van het huis is en hoe groot het huis is.
Is het verplicht om je woning te laten taxeren?
Wil je een hypotheek afsluiten? Dan zal de geldverstrekker een taxatie verplicht stellen. Dit is alleen het geval bij bestaande bouw. Koop je een nieuwbouwwoning, dan is een taxatie niet verplicht als je de woning direct koopt na oplevering. Duurt het wat langer voordat de nieuwbouwwoning verkocht wordt, dan kan de hypotheekverstrekker alsnog om een taxatierapport vragen. Dit is met name het geval wanneer de woning bijvoorbeeld pas na een jaar verkocht wordt en de waarde van de woning hierdoor veranderd is.
Laat je een woning bouwen in eigen beheer? En maak je daarbij gebruik van een eigen aannemer en architect? Dan is een taxatierapport wel verplicht.
Zie ook: Wat moet je allemaal regelen als je een huis wilt kopen?
Derde makelaar inschakelen
Als het voorlopige koopcontract is getekend wordt de taxatie uitgevoerd; de koper en de verkoper zijn het eens geworden over de prijs. In veel gevallen zijn makelaars ook taxateurs. Omdat zowel de aankopende als verkopende makelaar niet objectief is, wordt er voor de taxatie een derde makelaar ingeschakeld. Heb jij jouw nieuwe huis gekocht met behulp van een makelaar? Dan regelt deze makelaar doorgaans ook de taxateur. Heb je geen makelaar, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het zoeken van een taxateur.
Het is belangrijk dat er niet teveel verschil zit tussen de aankoopprijs van de woning en de taxatiewaarde. Wordt jouw woning een stuk lager getaxeerd dan de aankoopprijs, dan kan dit problemen opleveren bij het afsluiten van een hypotheek. De waarde van de woning is namelijk, naast de hoogte van jouw inkomen, een belangrijke factor bij het bepalen van de maximale hypotheek. Het is in de meeste gevallen niet mogelijk om meer te lenen dan 100% van de koopsom of de taxatiewaarde.
De bijkomende kosten kun je niet financieren vanuit de hypotheek. Dit betekent dat wanneer je geen eigen geld hebt om in te brengen, dat je de hypotheek misschien niet rond krijgt en de koop niet door kan gaan.
Waar heb je een taxatie voor nodig?
Een taxatierapport wordt opgesteld om te beoordelen of de vraagprijs van de koopwoning realistisch is. Daarnaast heb je een taxatierapport nodig als je een hypotheek af wilt sluiten. Jouw maximale hypotheek is namelijk afhankelijk van de waarde van de woning en de hoogte van jouw inkomen. Maximaal 100% van de marktwaarde mag gefinancierd worden met een hypotheek.
Koop je een woning die al wat ouder is, dan is het verstandig om ook een bouwkundige keuring uit te laten voeren naast de taxatie. In dit rapport worden de gebreken en de kosten voor het herstellen van de woning vermeld.
Waar moet je op letten bij het inschakelen van een taxateur?
Bij het regelen van een taxateur moet je er rekening mee houden dat dit niet jouw aankoopmakelaar mag zijn, maar ook niet de makelaar van de verkopende partij. Er moet dus een derde makelaar ingeschakeld worden. Daarnaast is het belangrijk dat de taxateur over voldoende kennis beschikt van de lokale huizenmarkt. Is dit niet het geval, dan kan er nooit een verantwoorde taxatie uitgebracht kunnen worden.
Een ander belangrijk punt is dat een geldverstrekker eisen aan de taxatie kan stellen. Het is dus verstandig om aan je hypotheekverstrekker te vragen waar de taxatie aan moet voldoen, voordat je een taxateur inschakelt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je hypotheek geaccepteerd moet worden.
Zie ook: wie betaalt het taxatierapport?
Voorbeelden van eisen
De hypotheekverstrekker zou bijvoorbeeld als eis kunnen stellen dat de taxateur binnen een straal van 10 tot 30 kilometer gevestigd moet zijn ten opzichte van het huis.
Ook mag het taxatierapport, op de datum van het bindende aanbod van de hypotheek, niet ouder zijn dan 6 maanden.
Daarnaast moet het taxatierapport gevalideerd worden door het validatie instituut NWWI. Dit instituut controleert of de taxateur zich aan alle regels heeft gehouden. De kosten hiervan worden in de prijs van het taxatierapport verwerkt.
Wat kost een taxateur?
De prijs van het taxatierapport wordt opgebouwd uit de volgende kosten:
- het tarief van de taxateur
- kadasterkosten
- gemeentelijke kosten
- administratiekosten
- BTW
Houd als richtprijs een prijs van plusminus 500 euro in je achterhoofd voor een taxatierapport. Dit is voor de taxatie van een standaard aankoop. Vaak wordt gewerkt met extra toeslagen bij een appartement of een verbouwing.
Esther van Dijk Makelaardij
Je moet je woning altijd laten taxeren door een erkend taxateur. Ik ben gecertificeerd Register-Taxateur en taxeer altijd volgens de nieuwste eisen van het NWWI, dus 100% acceptatie door je bank.
Wil je in West-Friesland (circa 20 kilometer rond Hoorn) je woning laten taxeren? Ik plan je taxatie altijd snel in en je ontvangt circa 3 werkdagen na opname je rapport. Het rapport voldoet aan de eisen van het NWWI en is geschikt voor aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie. Je kunt bij mij ook terecht voor de verkoop van je woning en de aankoop van je woning.
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: