Wat is perceeloppervlakte en hoe wordt deze bepaald?
Het stuk land waarop een huis of een appartement is gebouwd wordt een perceel genoemd. Wil jij weten wel deel van het perceel van jou is, dan zul je dit moeten opmeten. Daarnaast zul je waarschijnlijk ook de afmetingen van de gebruiksoppervlakken in kaart willen brengen.
Maar hoe doe je dit precies en waar moet je rekening mee houden? In dit blog vertel ik er meer over.
Wat is perceeloppervlakte?
Het stuk grond waarop jouw huis gebouwd is het perceeloppervlakte. Koop je een huis, dan koop je in de meeste gevallen ook het stuk grond waarop jouw huis gebouwd is. Er kunnen echter een aantal uitzonderingen zijn, bijvoorbeeld als er sprake is van erfpacht. In het geval van erfpacht ben je alleen eigenaar van het pand en niet van de grond waar het pand op gebouwd is.
Opvragen bij het Kadaster
Wil je meer informatie over jouw perceeloppervlakte? Dan kun je dit het beste opvragen bij het Kadaster. Als er land aangekocht wordt, dan wordt hiervan een notariële akte opgemaakt. Deze akte wordt door de notaris ingeschreven in het Kadaster. Via de website van het Kadaster kun je deze informatie opvragen. Hier staat wel een kleine vergoeding tegenover.
Informatie opvragen
Je kunt er ook voor kiezen om de perceeloppervlakte gratis op te zoeken. De informatie is namelijk openbaar gesteld. Zo kun je bijvoorbeeld terecht op de website kadastralekaart.com. Je kunt hier enkele gegevens gratis bekijken, voor overige informatie moet je betalen. Voor deze website wordt er gebruik gemaakt van diverse bronnen om informatie betreffende percelen op te zoeken, zoals het Kadaster, PDOK, het CBS, Google en GeoGap.
Hoe wordt de woonoppervlakte bij Funda berekend?
De brancheverenigingen hebben een brancherende meetinstructie opgesteld, gebaseerd op de NEN2580 meting. Elke makelaar berekent het dus op dezelfde manier. De zogenaamde ‘binnenmaatse’ meting vormt hierbij de norm. Alleen de ruimtes in huis die een duidelijke woonfunctie hebben worden meegeteld. Dit wordt aan de binnenkant gemeten, van muur tot muur. Het netto woonoppervlakte wordt op deze manier vastgesteld.
Funda rekent ook op deze manier. Een makelaar hoort zich bij het berekenen van de woonoppervlakte van een huis te beperken tot de netto woonoppervlakte. Onder de netto woonoppervlakte vallen de volgende onderdelen:
1. De verschillende gebruiksoppervlakten
We benoemen alle verschillende gebruiksoppervlakten van een huis.
Woonoppervlakte
Een woonoppervlakte heeft een duidelijke woonfunctie. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de woonkamer, de slaapkamers, de badkamer, de hal en de keuken.
De oppervlakte wordt binnenmaats gemeten. Dit betekent dat er gemeten wordt van binnenmuur tot binnenmuur. Een schuin dak mag als woonoppervlakte worden gerekend vanaf 1,50 meter.
Overige inpandige ruimte
De overige ruimten die inpandig zijn hebben geen woonfunctie. Dit zijn ruimten die niet gemakkelijk toegankelijk zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de kelder en de vliering. Ze hebben geen of te weinig daglicht en een maximale hoogte van twee meter.
Externe bergruimte
Ook een externe bergruimte heeft geen woonfunctie. Deze dient van het hoofdgebouw gescheiden te zijn. De garage en de schuur vallen bijvoorbeeld onder externe bergruimte.
2. Perceeloppervlakte
De perceeloppervlakte is het stuk grond waarop het huis staat. Eventuele aangekochte percelen horen hier ook bij. Het aantal vierkante meters wordt overgenomen van het Kadaster.
3. Inhoud
Het aantal kubieke meters (m3 – lengte x breedte x hoogte) beschrijft de inhoud van een huis. Dit wordt buitenmaats gemeten, van buitenmuur tot buitenmuur en van de onderkant van de begane grond vloer tot aan de bovenkant van het dak.
Netto woonoppervlakte conform NVM/VBO-meetinstructie
Voor makelaars is het sinds een aantal jaren verplicht om de woonoppervlakte op Funda te berekenen volgens de NVM/VBO-meetinstructie. Hiervoor werd door makelaars vaak gebruikgemaakt van de bruto woonoppervlakte.
Bij de netto woonruimte werd dan ook de overige inpandige ruimte, de externe bergruimte en de gebouwgebonden buitenruimte meegeteld. Met de NVM/VBO-meetinstructie werd het aangeven van de netto woonoppervlakte verplicht.
Esther van Dijk Makelaardij
Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.
Ik verzorg de volgende diensten:
Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:
- Wat staat er in een nota van afrekening?
- Onderhandelen bij het kopen van een woning: dit moet je weten
- Aanvaardingsdatum van een huis: hoe zit dit?