Hoe meet een makelaar de gebruiksoppervlakte van een pand?
Makelaar
Esther van Dijk
Makelaar
3 min

Hoe meet een makelaar de gebruiksoppervlakte van een pand?

3 min

De gebruiksoppervlakte wonen wordt door een makelaar vastgesteld aan de hand van uniforme meetinstructies. Deze meetinstructie zorgt ervoor dat er eenduidige vermeldingen zijn van de gebruiksoppervlakte bij de woningen die op Funda staan. Dit geeft jou als koper de mogelijkheid om woningen goed met elkaar te kunnen vergelijken. 

Deze uniforme meetinstructie is opgesteld door brancheverenigingen NVM, VBO Makelaar, Vastgoedpro, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Waarderingskamer en is gebaseerd op de NEN 2580 norm.

Hoe kun je zelf de oppervlakte van je huis berekenen?

De gebruiksoppervlakte wonen is een belangrijke specificatie van iedere woning. Het geeft de hoeveelheid oppervlakte die je tot je beschikking hebt aan. Je kunt de oppervlakte van je woning heel gemakkelijk zelf berekenen. Je kunt dit doen door de lengte met de breedte te vermenigvuldigen. Is een bepaalde ruimte in je huis 4 meter breed en 4 meter lang? Dan is het aantal vierkante meters 16. 

Vergelijken met een andere woning

Wil je de oppervlakte van jouw woning vergelijken met een andere woning? Dan is het van belang dat beide woningen gemeten zijn volgens dezelfde regels. Laat je woning daarom altijd meten via de NEN 2580 norm. Deze norm legt precies vast hoe de oppervlakten en inhouden van gebouwen gemeten moeten worden. Is de oppervlakte van een woning gemeten via deze methode? Dan noemt men dit gebruiksoppervlakte wonen. 

Het zou dus geen verschil mogen maken of persoon A of B de woning meet. Wanneer je je houdt aan de NEN 2580, dan zal het meetresultaat hetzelfde zijn. Ook in het geval van een taxatierapport wordt er gemeten volgens de regels van de NEN 2580.

Hoe meet een makelaar de gebruiksoppervlakte van een pand?

Zelf doen of uitbesteden?

Wil je het gebruiksoppervlakte van je huis berekenen en wil je dit doen conform de NEN 2580? Dat is geen gemakkelijke klus. Je kunt dit daarom ook beter uitbesteden aan een gespecialiseerde makelaar. Een eigen meting zal overigens ook niet geaccepteerd worden als je het nodig hebt voor een officieel document. 

Zelf aan de slag

Wil je wel zelf aan de slag, dan dien je in elk geval rekening te houden met de volgende regels: 

  • Meet altijd binnen de buitenste- of woningscheidende muren, inclusief dragende en niet-dragende binnenwanden; 
  • Meet altijd per verdieping op vloerniveau tussen de opgaande muren. Incidentele inspringende gebouwdelen (met een oppervlakte kleiner dan 0,5 m²), zoals bijvoorbeeld een kolom, mag je meerekenen;
  • Er dient gemeten te worden langs de muur. Radiatoren, leidingen, kabelgoten, wandgoten, kozijnen, vensterbanken etc. kunnen bij de meting worden genegeerd. 

Wat mag niet meegeteld worden?

Voordat je begint met meten is het ook belangrijk om te weten wat niet meegeteld mag worden voor de gebruiksoppervlakte wonen. Het gaat dan om de volgende punten:

  • De oppervlakte met een netto hoogte die lager is dan 1,5 m, met uitzondering van de oppervlakte onder een trap;
  • De oppervlakte van ruimten die voor mensen niet toegankelijk zijn;
  • De oppervlakte van een trapgat, een vide of een combinatie van beiden, als deze 4,0 m² of groter is;
  • Oppervlakte van een leidingschacht, inspringend bouwdeel of van een vrijstaande bouwconstructie, als deze 0,5 m² of groter is;
  • De oppervlakte van een nis die kleiner is dan 0,5 m²;
  • Inspringende gebouwdelen met een oppervlakte groter van 0,5m²;
  • Ruimtes die bouwkundig slechts geschikt zijn als bergruimte;
  • Bergzolder.

Tot de gebruiksoppervlakte wonen wordt gerekend de keuken, meterkast, vaste kast, trapkast, gangkast, toilet en badkamer. Andere ruimtes, zoals een bijkeuken, wasmachineruimte, cv-ruimte of een pantry worden ook gerekend tot de gebruiksoppervlakte wonen, als deze ruimtes zich bevinden binnen de woning en geïsoleerd of verwarmd zijn. 

Als je zelf de gebruiksoppervlakte wonen wilt berekenen, hou je dan aan bovenstaande regels. Je kunt vervolgens alle waarden bij elkaar optellen voor een grove inschatting van de totale gebruiksoppervlakte van je woning.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

 

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

 

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: