Onderhandelen bij het kopen van een woning; waar moet je op letten?
Als je op zoek bent naar een nieuw huis, dan weet je als geen ander hoeveel hierbij komt kijken. Je hebt niet zomaar een huis gevonden wat voldoet aan al je wensen en eisen. Heb je je droomhuis gevonden, dan wordt het écht spannend; je moet een bod doen. Het kopen van een huis kan een stressvolle gebeurtenis zijn en valt en staat bij een goede onderhandeling.
Om het voor jou iets minder stressvol te maken heb ik een aantal onderhandelingstips voor je op een rijtje gezet.
Tip 1: Bereid je goed voor
Voordat je een bod doet op een huis is het belangrijk dat je weet wat je maximaal kunt betalen. Het is niet slim om een bod te doen dat vele malen hoger is dan jouw budget; dit kan grote problemen opleveren.
Je kunt heel gemakkelijk online berekenen wat je maximale hypotheek is. Nu weet je wat jouw maximale bovengrens is.
Tip 2: Beargumenteer je openingsbod
Heb je een tegenbod ontvangen op jouw openingsbod? Dan zijn de onderhandelingen officieel van start gegaan. Het basisidee is dat openingsbod altijd lager moet zijn dan wat je uiteindelijk wilt betalen voor de woning; zo laat je ruimte over om te onderhandelen. Let wel: dit kan alleen wanneer de markt dit toelaat. Op het moment dat de markt piekt grijp je met een bod wat lager is, altijd mis. Een goede makelaar kan dit goed voor je inschatten en met je meedenken.
Noem niet meteen je bod, maar noem wat argumenten om je bod bij te staan. Je kunt bijvoorbeeld je financiële situatie benoemen, dat je nu al aardig in de buurt zit van je maximale bestedingsruimte.
Tip 3: Blijf altijd zakelijk
De verkoopmakelaar hoeft niet te weten dat dit jouw droomwoning is. Ben je té enthousiast, dan kun je er zeker van zijn dat de prijs opgedreven wordt. Temper daarom je emoties en blijf zakelijk. Zeg dat je meerdere woningen aan het bezichtigen bent, of vraag de makelaar of hij meer van dit soort woningen te koop heeft. Zo laat je zien dat het helemaal nog niet zeker is dat je deze woning hoe dan ook wilt kopen.
Tip 4: Blijf altijd vriendelijk
Het is heel belangrijk dat je naast zakelijk ook vriendelijk bent. Sta je op goede voet met zowel verkoper als verkoopmakelaar? Dan is de kans groot dat ze jou het huis gunnen voor een prijs waar jij blij mee bent.
Tip 5: Wees geduldig
Reageer niet te snel op een tegenbod van de verkoopmakelaar, dit zal je onderhandelingspositie versterken. Als je te snel reageert, weet de verkopende partij dat je het huis heel graag wilt hebben. Je bent minder makkelijk te lezen als je koel reageert en er een paar dagen over doet om te reageren op het tegenbod.
Tip 6: Onderhandel niet alleen over de prijs
Het is logisch dat je onderhandelt over de prijs, maar je kunt ook over roerende goederen onderhandelen. Denk dan bijvoorbeeld aan de vloerbedekking of de gordijnen. Ook de opleveringstermijn is iets waar je over kunt onderhandelen.
Tip 7: Regel je financiering
Weet jij al zeker dat je jouw financiering rond kunt krijgen? Dan sta je een stuk sterker in de onderhandelingen. Het is in deze fase dus heel belangrijk dat je goed op de hoogte bent van jouw financiële mogelijkheden. Meldt tijdens de onderhandelingen dat je weet dat je de financiering rond krijgt.
Tip 8: Vertrouw op je intuïtie
Vertrouw tijdens de onderhandelingen altijd op je intuïtie. Heb je het idee dat je nog wel iets van de prijs af kunt krijgen? Probeer dit dan gewoon. Het risico bestaat dat de onderhandelingen hierop stuk lopen, maar als je het tegenbod accepteert en niet je gevoel volgt, dan zou dit later aan je kunnen gaan knagen.
Tip 9: Het juiste moment
Zijn de onderhandelingen rond? Ben je tevreden over de prijs en de voorwaarden? Maak het dan definitief. Bevestig de koop door een mail te sturen naar de verkoopmakelaar. Zo kunnen er geen misverstanden meer ontstaan. Doe dit alleen als je het 100% zeker weet; hierna kun je namelijk niet meer terug!
Tip 10: Laat je aankoopmakelaar onderhandelen
Voor een aankoopmakelaar is onderhandelen dagelijks werkt. Dus zie je er tegen op? Investeer dan in een aankoopmakelaar, deze kosten verdien je altijd terug.
Woning kopen of verkopen in West-Friesland
Ben jij als expat op zoek naar een woning in West-Friesland? Esther van Dijk Makelaardij helpt je er graag bij, ik werk namelijk ook als expat makelaar. Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.
Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij alle processen: De beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ik ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte.
Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.
Ik verzorg de volgende diensten:
Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:
- Aanvaringsdatum van een huis: hoe zit dat?
- Erfpacht en een woning kopen: hoe zit dat?
- Huis kopen als ZZP'er: hoe werkt dit?