Wat is een verborgen gebrek?

Wat is een verborgen gebrek?

Na het kopen van je huis kom je er ineens achter dat er sprake is van asbest, lekkage of houtworm. Je hebt het bij de bezichtigingen nog niet gezien. Een nare, onverwachte verrassing. Wat zijn dan je rechten en plichten als koper?

Onderzoeksplicht

Als je een bestaand huis koopt, koop je het huis in de staat waarin het zich op dat moment bevindt. Inclusief alle zichtbare – en helaas ook – onzichtbare gebreken. Een manier om dergelijke nare verrassingen te voorkomen, is door een bouwkundige keuring te laten doen, voorafgaand aan het kopen van je nieuwe woning.

Toch heeft de verkoper wel een mededelingsplicht en is daarmee verplicht om alle gebreken van de woning te delen met de koper. Onder twee uitzonderingen komen verborgen gebreken dan ook voor rekening van de verkoper:

  1. Bij een ernstig gebrek
  2. Bij een gebrek dat de verkoper ten onrechte niet heeft gemeld

Ernstig gebrek

Een gebrek is ernstig als normaal gebruik van de woning hierdoor wordt belemmerd. De koper mag namelijk verwachten dat hij normaal gebruik kan maken van de woning. Hierdoor kan de verkoper bij een ernstig gebrek aansprakelijk zijn, zelfs als hij niet af wist van het gebrek. Er wordt hier wel onderzocht of het gebrek al voor de overdracht aanwezig was, en of het gebrek wel of niet zichtbaar was tijdens de bezichtiging.

Niet gemeld gebrek

Heb je een gebrek gevonden dat het normaal gebruik van de woning niet belemmert, maar waarvan de verkoper wel wist van het bestaan? Dan is de mededelingsplicht geschonden. De verkoper is aansprakelijk voor het gebrek.

Clausules

Er zijn twee clausules die aansprakelijkheid van de verkoper in de weg kunnen staan.

  1. Soms wordt een ouderdomsclausule in de koopovereenkomst opgenomen: er is hier sprake van een oudere woning, en de koper mag niet dezelfde verwachtingen van het huis hebben als van een nieuwbouwwoning.
  2. Ook wordt soms een niet-zelfbewoningsclausule toegevoegd aan de koopovereenkomst. In dit geval heeft de verkoper het huis zelf niet bewoond en is daarom niet op de hoogte van mogelijke gebreken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een voormalige huurwoning.

Zie ook: wanneer is de verkoop van een woning definitief?

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen