Wat is het kadaster?

Wat is het Kadaster?

Welke grond is nu van jou, je buurman of van de gemeente? In de praktijk is dit soms toch onduidelijk. Hiervoor bestaat het Kadaster. Zo weet je over elke centimeter aan grond wat je rechten zijn.

Rechten

Het Kadaster is een organisatie die wettelijk verplicht is regels te stellen over het vastgoed (grond en gebouwen). Dit betekent dus dat het Kadaster voor jou bepaalt wat voor rechten jij hebt. Zo wordt ten eerste de naam van de eigenaar vastgelegd door het Kadaster.

Ook wordt er geregistreerd wat het perceel is, wat de afmetingen zijn en waar jouw grond voor wordt gebruikt. Daarnaast legt het Kadaster ook vast of er sprake is van erfgoed en hoe het zit met de hypotheek. Ga je een huis kopen, dan krijg je dus zeker te maken met Het Kadaster.

Grenzen

Het Kadaster bepaalt de grenzen van jouw grond, en dat van een ander. Als je een (voorlopige) grens wilt vaststellen, moet je hierover in gesprek met het Kadaster.

Is de grens al wel bepaald? Het Kadaster wil vooral dat deze grens goed zichtbaar is. Wat zijn hierin de mogelijkheden? Denk bijvoorbeeld aan eigen tegels, een schutting, planten of bomen.

Veranderingen in het Kadaster

In sommige gevallen wordt de registratie veranderd in het Kadaster:

  • Als je een uitbouw wilt
  • Als je een schutting wilt
  • Als je een tuinhuisje wilt
  • Bij onduidelijke grenzen
  • Bij een grensconflict met bijvoorbeeld de buren.
  • Als je een boom wilt planten aan de rand van je grond

Conflict of onduidelijkheid

Bij een conflict of onduidelijkheid doet het Kadaster een grensreconstructie. Dan wordt opnieuw beoordeeld welk stuk grond bij wie hoort.

Als het gaat om verbouwingen of plaatsingen, komt er veldwerk bij kijken in overleg met het Kadaster. Als dit geen optie is, kun je vooralsnog altijd een grensreconstructie aanvragen.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen