Wat is bieden bij inschrijving?

In de oververhitte huizenmarkt is bieden bij inschrijving populairder dan ooit. Bij grote belangstelling voor een woning, zijn er vaak meerdere biedingen door verschillende geïnteresseerden. De verkoper kan dan besluiten om iedere geïnteresseerde de kans te geven om een bod uit te brengen. Dit bod dient uitgebracht te worden in een vastgestelde termijn. Het bod is eenmalig, en dus het eindbod. Dit wordt in de volksmond ook wel een verkorte inschrijving genoemd.

Eerlijke kans

Er wordt voor bieden bij inschrijving gekozen om iedereen een gelijke kans te geven. De verkoper gaat dus niet met één of meerdere geïnteresseerde(n) in onderhandeling. De makelaar mag de gegadigden ook niet tegen elkaar op laten bieden. Dit betekent dat je blind moet bieden – en dat kan lastig zijn. Je wilt niet te hoog, en ook weer niet veel te laag zitten. Het is slim om hier met een aankoopmakelaar over te sparren.

Recht van gunning

Uit alle uitgebrachte biedingen kan de verkoper een keuze maken. Ondanks de biedingen houdt de verkoper altijd het recht van gunning. Hij of zij mag dus zelf bepalen of de prijs en voorwaarden voldoende zijn om aan een bieder te verkopen. De verkoper hoeft dus niet aan de hoogste bieder te verkopen, maar mag ook kiezen voor een lager bod met betere voorwaarden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koop zonder voorbehoud van financiering.

Ook kun je als koper inspelen op de gunfactor. Door een persoonlijk briefje bij het bod te doen waarin je uitlegt waarom je de woning zo graag zou kopen, kan het misschien net het doorslaggevende zetje geven. Bijvoorbeeld als je net zo veel hebt geboden als een andere gegadigde.

Bod geaccepteerd

Is jouw bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Je hebt dan waarschijnlijk de hoogste bieding of de beste voorwaarden gehad. De koopovereenkomst wordt getekend en de verkoop wordt in gang gezet.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen