Je huis verkopen na een scheiding: hoe zit dit en waar moet je op letten?
Samen een huis kopen is een belangrijke en grote stap in het leven van stellen. Helaas is niet iedere relatie blijvend. Het maakt niet uit of jullie getrouwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden; als jullie uit elkaar gaan dan komt er veel bij kijken. Dat geldt zeker als jullie samen een koopwoning hadden.
Het huis verkopen na een scheiding: Hoe werkt dit? Je leest er meer over in dit blog.
Wie is eigenaar van de woning?
Eerst zal er bepaald moeten worden wat de situatie is. Als jullie getrouwd zijn, dan zijn de huwelijkse voorwaarden belangrijk. Woonden jullie samen volgens een geregisterd partnerschap? Dan zijn de partnerschapsvoorwaarden leidend.
In deze vastgelegde afspraken staat meestal vermeld wie de eigenaar is van de woning. Daarnaast wordt ook vaak vastgelegd wie er in de woning mag blijven wonen als de relatie verbroken wordt.
Gemeenschap van goederen
Waren jullie getrouwd in gemeenschap van goederen of hadden jullie een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen? Zaten daar geen huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden aan verbonden? Dan zijn jullie beiden voor de helft eigenaar van de koopwoning.
Dat geldt ook als één van jullie het huis voor het huwelijk of partnerschap kocht. Een gevolg is dat jullie dan ook beide verantwoordelijk zijn voor het aflossen van de hypotheek. Dit wordt hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd. Als één van jullie niet betaalt, dan kan de bank de hele woningschuld neerleggen bij de ander.
Beperkte gemeenschap van goederen
Hadden jullie een relatie volgens een beperkte gemeenschap van goederen? Zaten daar geen huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden aan verbonden? In dat geval zijn jullie samen eigenaar van de woning als:
- Jullie samen de woning kochten voordat jullie getrouwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden;
- Eén van jullie tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap de woning kocht.
Werd de woning door één van jullie voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap gekocht? Dan is hij of zij de eigenaar van de woning.
Huis verkopen na scheiding; hoe nu verder?
Als één van jullie de eigenaar is van de woning, dan zal de ander de woning moeten verlaten. In de huwelijkse voorwaarden of het geregistreerd partnerschap kunnen echter andere voorwaarden zijn vastgelegd. Ook kun je in een echtscheidingsconvenant afspraken maken.
Het gaat dan vaak om tijdelijk verblijf in verband met zorg voor de kinderen. Als jullie beiden eigenaar zijn van de woning, dan zijn er twee mogelijkheden: Afspreken wie er in het huis blijft of samen de woning verkopen.
Eén van jullie blijft in de woning
Als één van jullie in de woning blijft, dan moet de woning en de hypotheek op zijn of haar naam komen te staan. Je hebt daarvoor toestemming nodig van de hypotheekverstrekker. Als deze niet akkoord gaat, dan zul je een andere bank moeten zoeken. Als je geen akkoord kunt krijgen van een bank dan moet het huis verkocht worden. Gaat de bank akkoord? Dan zal er een verrekening plaatsvinden. Als de woning op dat moment meer waard is dan de hypotheekschuld, dan is er sprake van overwaarde.
Degene die blijft zal de helft van de overwaarde moeten betalen aan de vertrekkende partner. Dit wordt uitkopen genoemd. Er kan ook sprake zijn van onderwaarde; het huis is minder waard dan de hypotheekschuld. Degene die vertrekt, betaalt dan de helft van deze onderwaarde aan de partner die blijft.
De woning wordt verkocht
Jullie kunnen samen besluiten om de woning te verkopen. Maar verkoop kan ook de enige mogelijkheid zijn omdat geen van jullie akkoord krijgt bij de bank. Houden jullie winst over na verkoop en aflossing van de hypotheek? Dan krijgen jullie beiden de helft van de winst. Als er een schuld overblijft dan zijn jullie daar beiden hoofdelijk aansprakelijk voor. Eén persoon kan aangewezen worden door de bank om het hele bedrag te betalen.
Degene die alles betaalt, kan zijn of haar deel terugeisen bij de ander. Hadden jullie een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan kan de schuld betaald worden door de NHG, jullie hebben dan wel een schuld bij het fonds, maar deze kan onder bepaalde voorwaarden kwijtgescholden worden.
Woning kopen of verkopen in West-Friesland
Wil jij jouw huis verkopen in verband met een scheiding? Wil je meer informatie over de stappen die genomen moeten worden? Esther van Dijk Makelaardij helpt je er graag bij! Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.
Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.
Ik verzorg de volgende diensten:
Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: