Hoe werkt de onderhandelfase bij het verkopen van een huis?
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
3 min

Hoe werkt de onderhandelfase bij het verkopen van een huis?

3 min

Je huis staat al een tijdje in de verkoop en dan is daar ineens een bod! Dit is het punt waarop de onderhandelingen beginnen. Of je ingaat op een bod bepaal je samen met je makelaar. Je onderhandelt namelijk niet alleen over de prijs, maar ook over de ontbindende voorwaarden. De onderhandelingen beginnen officieel op het moment dat je een tegenvoorstel uitbrengt. Nu is het wachten op een reactie van de potentiële koper. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt reageren op een bod; je kunt direct accepteren, een tegenvoorstel doen of afwijzen.

De basis van het onderhandelingsproces

Zodra er een bod is gedaan is er niet direct sprake van een onderhandeling. Je hebt namelijk de mogelijkheid om het bod af te wijzen. Een reden hiervoor is dat het bod bijvoorbeeld te laag is of omdat je andere bezichtigingen wilt afwachten. Het kan ook zijn dat de gestelde voorwaarden niet goed zijn. Het is ook mogelijk om het bod direct te accepteren, al komt dit in de praktijk niet veel voor.

Als je meerdere biedingen tegelijk hebt ontvangen, dan betekent dit niet dat je met de eerste bieder de onderhandelingen in moet gaan. Jij besluit als verkoper welk bod voor jou het meest interessant is.

Er kunnen verschillende scenario’s ontstaan tijdens de onderhandelingen. Ik bespreek de vijf meest voorkomende met je.

Iemand biedt de vraagprijs of hoger

Soms komt het voor dat iemand een bod doet dat gelijk is aan de vraagprijs. Dit betekent niet direct dat je woning verkocht is. Als je woning erg populair is en er zijn meerdere geïnteresseerden, dan is de kans groot dat je een bod krijgt dat hoger is dan de vraagprijs. Jij bepaalt of je wel of niet akkoord gaat met een bod.

De bieder stopt de onderhandelingen

Stel je zit midden in de onderhandelingsfase en ineens trekt de koper zich terug. Dit kan gebeuren en is toegestaan; jij kunt je als verkoper ook terugtrekken uit de onderhandeling. Hiervoor hoef je geen reden op te geven. Bovendien heb je als particuliere verkoper de mogelijkheid om van de koop af te zien zonder boete. Dit is mogelijk tot het moment van ondertekening van de koopakte. Je kunt dit doen door een e-mail te sturen naar de bieder waarin je vermeldt dat je de onderhandelingen stopzet. Je kunt hiervoor een reden opgeven, maar dit is niet verplicht.

Het bod is goed, de gestelde voorwaarden niet

Wat als je een goed bod krijgt, maar je bent het niet eens met de gestelde voorwaarden? Een koper kan bijvoorbeeld als voorwaarde hebben dat ze eerst hun eigen huis willen verkopen. Of wil pas dat de sleuteloverdracht over een jaar plaatsvindt. Je kunt samen met je makelaar bepalen wat in dit geval de beste reactie is. Hierbij is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar je eigen situatie en naar de populariteit van je huis.

Hoe werkt de onderhandelfase bij het verkopen van een huis?

Je ontvangt een nóg beter bod

Heb je meerdere biedingen ontvangen op je huis? Het is toegestaan om de onderhandeling in te gaan met meerdere partijen. De makelaar is wel verplicht om de potentiële kopers hiervan op de hoogte te stellen. Iemand heeft bijvoorbeeld een bod gedaan en een andere koper biedt hier overheen. De makelaar dient dit dan te communiceren met de eerste bieder.

Is het tweede bod beter? Dan heb je verschillende opties. Je kunt per direct de onderhandelingen stopzetten met de eerdere bieder. Je gaat dan de onderhandelingsfase in met de tweede bieder. Jij bepaalt zelf welk bod het meest interessant is om mee verder te gaan.

Je kunt er ook voor kiezen om de eerste bieder de kans te geven om een uiterst bod uit te brengen. Is dit bod niet naar wens, dan kun je alsnog verder gaan met andere geïnteresseerden.

Als je meerdere biedingen tegelijk krijgt, dan is er ook een mogelijkheid om alle geïnteresseerden een eindbod te laten doen. Dit is wel zo eerlijk. Op basis van de uitkomst kun je dan verdere stappen ondernemen.

Iemand biedt onder de vraagprijs

Wat moet je doen als je een bod krijgt wat onder de vraagprijs ligt? Er zijn dan twee dingen die je kunt doen. De eerste mogelijkheid is het bod afwijzen en de bieder vragen om een beter bod te doen. Je kunt ook een tegenbod doen dat hoger is als het huidige bod, maar nog wel steeds onder de vraagprijs ligt.

De andere mogelijkheid is alleen van toepassing als je verwacht dat je huis niet voor de vraagprijs verkocht kan worden. Dit is bijvoorbeeld het geval als er niet zoveel geïnteresseerden zijn of wanneer je al een nieuw huis hebt gekocht en niet met dubbele woonlasten wilt zitten. In dat geval kun je ervoor kiezen om het bod te accepteren.

Esther van Dijk Makelaardij

Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109