Wat is makelaarscourtage: hoeveel betaal je een makelaar?
Heb je weleens geprobeerd om een huis te kopen of te verkopen? Dan weet je dat dit niet gemakkelijk is, ook al is de woningmarkt gunstig en werkt deze in jouw voordeel. Gelukkig kun je bij de aankoop of verkoop van een huis een makelaar inschakelen. Een makelaar ondersteunt en adviseert je in het hele proces. Hier rekent een makelaar makelaarscourtage voor.
Maar wat is dat precies, makelaarscourtage? In dit blog leg ik het aan je uit.
Wat is makelaarscourtage?
Makelaarscourtage is simpel gezegd de vergoeding die je betaalt aan een makelaar voor de diensten die hij of zij levert bij de aan- of verkoop van een woning. Meestal wordt deze vergoeding uitgedrukt als een percentage van de verkoopprijs van de woning. Dit is een logisch systeem, aangezien de beloning van de makelaar hoger wordt als hij of zij een hogere verkoopprijs voor jouw woning weet te realiseren. Niet alleen heeft de makelaar baat bij deze constructie, jij als verkoper van de woning ook.
Hoeveel je betaalt aan makelaarscourtage is afhankelijk van de uiteindelijke verkoopsom van jouw woning en het percentage dat jouw makelaar hanteert. Een vrij gangbare courtage ligt tussen de 1% en 2%. Is jouw huis verkocht voor 350.000 euro, dan is de beloning van de makelaar (bij een percentage van 1%) 3.500 euro. Tegenwoordig zijn er ook makelaars die werken met een vast bedrag, hier kom ik later op terug.
Zie ook: Wat zijn kosten koper bij de aanschaf van een woning?
Hoe wordt de courtage bepaald?
De hoogte van de makelaarscourtage varieert en is afhankelijk van verschillende factoren:
- De diensten die worden geleverd: Niet alle makelaars bieden dezelfde diensten aan. Sommige makelaars bieden een volledig pakket van diensten, van het waarderen van je huis tot het regelen van bezichtigingen en het onderhandelen over de prijs. Anderen bieden alleen bepaalde onderdelen aan.
- Locatie: Soms kan de locatie leiden tot een hogere courtage in bepaalde delen van Nederland. In stedelijke gebieden kan het hoger liggen dan in landelijke gebieden.
- Reputatie en ervaring: Een makelaar met een uitstekende reputatie en jarenlange ervaring kan mogelijk een hogere courtage vragen dan een nieuwkomer in de branche.
Is de makelaarscourtage onderhandelbaar of aftrekbaar?
Makelaarscourtage is niet aftrekbaar, maar dat betekent niet dat je geen voordelen kunt halen uit andere diensten die aangeboden worden door de makelaar. Een taxatie bijvoorbeeld, is in veel gevallen wel fiscaal aftrekbaar.
Je vraagt je misschien ook af of je met een makelaar kunt onderhandelen over makelaarscourtage. Over het algemeen is dit niet het geval, natuurlijk er zijn altijd uitzonderingen. Toch adviseren we je om niet eindeloos in onderhandeling te gaan met een makelaar. Het is veel efficiënter om verschillende makelaars te vergelijken en te kiezen waar je het beste gevoel bij hebt.
Het verschil tussen 1% en 1,5% makelaarscourtage lijkt misschien klein, maar als je jouw woning verkoopt voor 400.000 euro, dan gaat het om een bedrag van 2.000 euro. Het is dus altijd verstandig om verschillende makelaarskantoren met elkaar te vergelijken.
Makelaarscourtage wordt pas in rekening gebracht als je huis daadwerkelijk verkocht is. Er moet dus een overeenkomst zijn tussen jou en een derde partij. Pas als jouw huis officieel verkocht is, kan de makelaar aanspraak maken op zijn of haar vergoeding. Je betaalt dus pas makelaarscourtage na de verkoop.
Zie ook: Wat kost het kopen van een huis?
Vaste prijs versus een percentage bij makelaarscourtage
Sommige makelaars werken tegen een vast tarief in plaats van een percentage. Dit kan voordelig zijn als je woning een hoge verkoopwaarde heeft. Het is belangrijk om vooraf te beslissen wat voor jou financieel het meest zinvol is.
Voordelen van een Vaste Prijs:
- Voorspelbaarheid: Je weet van tevoren precies wat je moet betalen, dit geeft duidelijkheid.
- Motivatie voor snelle verkoop: Aangezien de courtage niet afhankelijk is van de verkoopprijs, kan de makelaar gemotiveerd zijn om het huis sneller te verkopen zonder langdurige onderhandelingen.
- Voordelig bij hoge verkoopprijzen: Als je verwacht dat je woning voor een hoge prijs zal verkopen, kan een vaste prijs voordeliger zijn dan een percentage van de verkoopprijs.
Nadelen van een Vaste Prijs:
- Minder motivatie voor hogere verkoopprijs: Omdat de makelaar hetzelfde bedrag ontvangt ongeacht de verkoopprijs, is er wellicht minder motivatie om te streven naar de hoogst mogelijke prijs voor je woning.
- Minder flexibiliteit: Als de woningmarkt onvoorspelbaar is of als de verkoopprijs sterk afwijkt van de verwachtingen, kan een vaste prijs minder voordelig zijn.
Voordelen van een Percentage:
- Motivatie voor hogere verkoopprijs: De makelaar heeft een direct belang bij het behalen van de hoogst mogelijke verkoopprijs omdat dit leidt tot een hogere courtage.
- Flexibiliteit: Als de verkoopprijs lager uitvalt dan verwacht, betaal je ook minder courtage.
Nadelen van een Percentage:
- Onvoorspelbaarheid: Het uiteindelijke bedrag dat je betaalt, kan variëren, afhankelijk van de verkoopprijs.
- Kan duurder uitvallen: Bij woningen met een hoge verkoopprijs kan de courtage aanzienlijk oplopen.
Een vast tarief bij Esther van Dijk Makelaardij
Zoals ik al eerder noemde werken de meeste makelaars met een courtagesysteem van circa 1 tot 2% van de verkoopprijs. Hier komt nog 21% aan BTW bij op. Je komt dan al gauw uit op een tarief van minimaal 5.000 euro voor een woning in West-Friesland en Hoorn. Het vaste bedrag staat daarnaast ook pas vast ná de verkoop. Bovenop deze kosten komen dan ook nog de opstartkosten.
Esther van Dijk Makelaardij houdt van transparantie vooraf, daarom werk ik met een vast tarief. Voordat het tarief bepaald wordt, is het wel belangrijk dat ik de woning kan bekijken. De courantheid, staat van onderhoud, locatie en ligging spelen een belangrijke rol bij het bepalen van het tarief.
Is de woning goed onderhouden, opgeruimd en schoon heeft het een neutrale inrichting? Dan is de kans veel groter dat deze eerder verkocht wordt dan een soortgelijke woning met achterstallig onderhoud. Ook zal bijvoorbeeld een grote vrijstaande villa relatief meer tijd kosten dan een tussenwoning die erg gewild is. Dit wordt allemaal verwerkt in de prijs.
Een prijsindicatie
Voor courante woningen onder de 250.000 euro in de omgeving van Hoorn, kun je bij Esther van Dijk Makelaardij uitgaan van een bedrag rond de 3.500 euro aan makelaarscourtage. Het definitieve bedrag hoef je pas bij de overdracht van de woning te betalen, dus wanneer de woning werkelijk verkocht is.
Naast makelaarscourtage betaal je bij de verkoop van je woning ook opstartkosten. Deze dienen vooraf betaald te worden, dus bij aanvang van de werkzaamheden. Je kunt dan denken aan werkzaamheden als het inschakelen van een professionele vastgoed fotograaf en het plaatsen van je woning op Funda. Dit maakt onderdeel uit van het zogenaamde presentatiepakket op Funda waardoor je woning beter wordt gevonden in de zoekresultaten en ook beter en langer wordt bekeken, wat weer tot meer bezichtigingsaanvragen leidt. Deze opstartkosten bedragen circa 550 euro.
Spreekt dit alles je aan? Neem dan contact met mij op!
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: