Wat doet een aankoopmakelaar?
Makelaar
Esther van Dijk
Makelaar
4 min

Wat doet een aankoopmakelaar?

4 min

Het kan best spannend zijn om voor het eerst een woning te kopen. Helemaal als je een woning wilt kopen in een overhitte woningmarkt. Je doet er dan verstandig aan om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar gaat mee naar bezichtigingen, helpt je met het vinden van de juiste woning en leest mee in het koopcontract als je dat wilt.

Je kunt een aankoopmakelaar inschakelen voor het gehele proces, dus van het zoeken naar een woning tot aan de definitieve overdracht, maar je kunt er ook voor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen tijdens bepaalde delen van het aankoopproces.

Een aankoopmakelaar helpt je zoeken naar een woning

Een aankoopmakelaar weet als eerste welke huizen er op de markt komen. Met het inschakelen van een aankoopmakelaar kun je dus een stapje voor hebben op je concurrentie. Bespreek met je makelaar naar wat voor soort huis je op zoek bent en laat de makelaar de huizen voor je zoeken.

Natuurlijk kun je zelf ook op zoek gaan naar huizen, maar een makelaar kijkt in veel gevallen naar huizen waar jij in eerste instantie nooit aan gedacht zou hebben. Dit kan verrassende resultaten opleveren. Daarnaast zorgt een aankoopmakelaar voor een realistische blik; misschien zijn jouw woonwensen iets te hoog gegrepen en moet je jouw wensen iets aanpassen. Dit scheelt een hoop gedoe achteraf.

Een aankoopmakelaar gaat mee naar de bezichtigingen

Ga je verschillende woningen bezichtigen? Dan gaat een aankoopmakelaar ook met je mee. Het kopen van een woning is voor jou een emotionele gebeurtenis, dit zorgt ervoor dat je bepaalde belangrijke zaken over het hoofd ziet, die de makelaar juist wel ziet. Zijn er veel gegadigden voor een woning? Dan heb je met een aankoopmakelaar een streepje voor. Als je met een aankoopmakelaar de woning komt bezichtigen, dan weet de verkoper direct dat je een serieuze kandidaat bent.

Een aankoopmakelaar geeft je advies

Heb je jouw droomhuis gevonden, maar twijfel je nog over bepaalde dingen? Bijvoorbeeld over hoe de buurt zich in de toekomst zal ontwikkelen?

Of de koopakte wel helemaal klopt? Of hoe je het beste de onderhandeling aan kunt pakken? Dan geeft de aankoopmakelaar je advies.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar helpt bij de onderhandeling

Bij het kopen van een huis komt veel emotie kijken en daarnaast onderhandel je niet elke dag over een huis. Een aankoopmakelaar is objectief en gaat de onderhandelingen zonder emoties in. Hier kun je als koper veel baat bij hebben. Daarnaast bepaalt de aankoopmakelaar samen met jou een goede strategie, zodat je de juiste prijs voor het huis betaalt.

Een aankoopmakelaar helpt je bij het gehele koopproces

Bovenstaande werkzaamheden zou je allemaal los door de aankoopmakelaar kunnen laten verzorgen. Wil je alleen een aankoopmakelaar inschakelen voor het zoeken naar een huis? Of heb je voldoende aan een aankoopmakelaar bij de onderhandelingen? Dat is allemaal mogelijk.

Je kunt er echter ook voor kiezen om het hele koopproces te laten verzorgen door de aankoopmakelaar. De makelaar helpt je dan met het zoeken naar het huis, gaat mee naar de bezichtigingen en regelt verder alles totdat het huis in jouw bezit is.

Hoe vind je een makelaar die bij jou past?

Bij het kopen van een huis is het belangrijk dat je een makelaar treft met wie je een klik hebt; je moet namelijk wel enige tijd met elkaar samenwerken. Vertrouwen is dan belangrijk. Je kunt het beste kiezen voor een makelaar die de omgeving - waar jij een huis wilt kopen – goed kent.

De makelaar is op de hoogte van alle ontwikkelingen in de regio en weet precies welke huizen er op de markt komen. Plan gewoon een aantal gesprekken in met makelaars en kijk met wie je de beste klik hebt.

Wat zijn de voordelen van een aankoopmakelaar?

De kosten die je maakt voor het inhuren van een aankoopmakelaar verschillen uiteraard per makelaar en zijn ook afhankelijk van de diensten die je afneemt. Je kunt de kosten voor een makelaar niet meefinancieren, dus je zult dit van je eigen geld moeten betalen. Het inhuren van een aankoopmakelaar levert je wel enkele mooie voordelen op:

  • Een aankoopmakelaar heeft een goed inzicht in de huizenmarkt in de omgeving;
  • Je krijgt de expertise en ervaring van een professional;
  • Een aankoopmakelaar geeft je andere inzichten en helpt je jouw woonwensen realistisch te maken;
  • Een aankoopmakelaar houdt de marktontwikkelingen goed in de gaten en kan direct schakelen als jouw droomwoning op de markt komt;
  • Een aankoopmakelaar controleert het koopcontract voor je;
  • Een aankoopmakelaar zorgt ervoor dat je de juiste prijs betaalt voor de woning.

Wat is het verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar?

Het belangrijkste verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar is dat een aankoopmakelaar de belangen behartigt van de koper, en de verkoopmakelaar die van de verkoper. In 90% van de gevallen wordt een makelaar ingeschakeld bij de verkoop van een huis, terwijl er bijna geen aankoopmakelaar wordt ingeschakeld bij de koop van een huis. Toch heeft dit vele voordelen. Het is verboden om tegelijkertijd als verkoopmakelaar en aankoopmakelaar op te treden bij dezelfde woning.

Dit om te voorkomen dat verschillende partijen tegen elkaar uitgespeeld worden. Wanneer je een makelaar in wilt schakelen voor de verkoop van je huis, dan is het wel mogelijk om dezelfde makelaar in te zetten voor de zoektocht naar een eventuele nieuwe woning. Esther van Dijk Makelaardij is zo’n makelaar bij wie je prima voor beide diensten terecht kunt.

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt. Ik ben ook als taxateur actief in heel West Friesland, dus wil je een woning laten taxeren in Hoorn, Zwaag, Blokker of omgeving?

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat. Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: