Wat is een hypotheekregister?

Sluit je een hypotheek af, dan wordt deze door de notaris in het hypotheekregister geregistreerd. Het hypotheekregister is een openbare administratie van het Kadaster. Hierin staan alle gevestigde hypotheken geregistreerd.

Het hypotheekregister is openbaar, en bevat een overzicht van alle Nederlandse hypotheken. Iedereen kan dan ook achterhalen hoeveel hypotheek er rust op een woning. Pas als de hypotheek volledig is afgelost, wordt deze uit het hypotheekregister verwijderd.

Hypotheek registreren

Je notaris zal deze registratie in het register voor je regelen. Voor de levering van een woning, zal deze vrij van hypotheek moeten zijn. Dit betekent dat, na het aflossen van de lening van de vorige bewoners, het recht op hypotheek uit het Kadaster wordt gehaald. Er rust geen hypotheek meer op de woning. De woning kan nu geleverd worden aan de nieuwe eigenaren.

Na het verwijderen van de oudere hypotheek, wordt de nieuwe hypotheek geregistreerd. Hiervan krijg je een uittreksel uit het register. Veranderingen of aflossingen worden hier niet automatisch doorgegeven. Heb je de hypotheek volledig afgelost? Neem dan even contact op met de geldverstrekker. Deze laten de hypotheek uit het hypotheekregister verwijderen.

Wat wordt geregistreerd?

In het Kadaster wordt van woningen met hypotheken de volgende gegevens opgeslagen:

  1. De naam van de eigenaar van het perceel
  2. Waar het perceel ligt
  3. De afmetingen van het perceel
  4. Hoe de grond wordt gebruikt
  5. Hypotheek
  6. Eventuele erfdienstbaarheden
  7. Eventuele bodemverontreiniging

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen