Wat staat er in een nota van afrekening?
Je ontvangt de nota van afrekening van de notaris. Hierin staan de bedragen vermeld die je ontvangt of moet betalen met betrekking tot de aankoop of verkoop van je woning. De nota van afrekening ontvang je enkele dagen voor de overdracht.
Op de nota van afrekening kun je de volgende bedragen tegenkomen:
- De koopsom en alle bijbehorende kosten die te maken hebben met de eigendomsoverdracht;
- Kosten van het kadaster;
- Het verstrekte hypotheekbedrag en alle daarmee samenhangende kosten;
- Eventuele makelaarskosten en advieskosten.
Het bedrag dat je uiteindelijk moet betalen staat onderaan de nota.
Nota van afrekening controleren
Er zijn een aantal zaken die je moet controleren op de nota van afrekening, voordat je deze betaalt. We hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.
Klopt de nota van afrekening?
Als je je huis verkoopt dan is dit ‘vrij van hypotheken’. Dit houdt in dat de notaris het hypotheekrecht van de bank op je huis doorhaalt. Om dit te kunnen bewerkstelligen dien je je hypotheek af te lossen met de opbrengst van de verkoop van je huis. Hier wordt een aflosnota van gemaakt door de bank; een opgave met het totale bedrag dat je moet betalen.
Het kan gebeuren dat hierbij een fout gemaakt worden, zoals een boeterente die niet terecht is, een gekoppeld product dat niet is verrekend of een dubbel berekende rente. Daarnaast is het ook belangrijk om te controleren of de gegevens van de aflosnota correct op de afrekening staan.
Staan alle afspraken op de nota van afrekening?
Op de nota van afrekening staan alle bedragen die bij de verkoop van je huis verrekend moeten worden. Je kunt hierbij denken aan de koopprijs voor roerende zaken en de koopprijs voor het huis. Deze bedragen moeten apart op de nota vermeld worden, omdat je over roerende zaken geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen.
Het gebeurt wel eens dat de koopprijs van roerende zaken niet in de koopakte vermeld staan. De notaris weet in dat geval van niets en vermeldt het bedrag ook niet op de nota van afrekening.
Klopt de verrekening van de lasten?
Ben je de verkoper van het huis? Dan int de gemeente alle lasten voor het hele kalenderjaar bij jou. Je spreekt daarom met de koper af dat hij/zij een deel daarvan aan jou vergoedt. Het is belangrijk om te controleren of de juiste totaalbedragen op de nota van afrekening staan.
Je kunt dit doen door te kijken of de datum van overdracht juist is (deze staan bovenaan de afrekening). Aan de hand van deze datum wordt het te verrekenen deel namelijk automatisch bepaald. Als de datum van de overdracht klopt, dan kun je ervan uitgaan dat de bedragen ook kloppen.
Zijn de kosten van de notaris correct?
Als jouw huis verkoopt dan gaat dit op basis van ‘kosten koper’. Dit betekent echter niet dat je als verkoper niets hoeft te betalen. Bepaalde kosten kunnen bij jou in rekening gebracht worden, zoals bijvoorbeeld het doorhalen van de hypotheek.
Controleer of de notaris de juiste kosten berekend heeft. Er zijn notariskantoren die kopers lokken met lage tarieven en daarna extra hoge kosten in rekening brengen.
Esther van Dijk Makelaardij
Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.
Ik verzorg de volgende diensten:
Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:
- Aanvaardingsdatum van een huis: hoe zit dat?
- Erfpacht en een woning kopen: hoe werkt dit?
- Onderhandelen bij het kopen van een woning: waar moet je op letten?