Een bod uitbrengen; hoe doe je dat?
Heb je je droomhuis gevonden? Dan is een bod uitbrengen een volgende logische stap. Maar wat komt er allemaal kijken bij een bod uitbrengen op een huis? Is een bod bijvoorbeeld bindend? En waar moet je allemaal rekening mee houden?
In dit blog leg ik het aan je uit.
Een bod is bindend
Ben je geïnteresseerd in een huis en breng je een bod uit? Dan is het belangrijk om je te realiseren dat dit bod bindend is. Of het bod geaccepteerd wordt ligt aan de verkoper van het huis. Als de verkoper akkoord gaat, dan komt de verkoop tot stand.
Gaat de verkoper niet akkoord met het bod en een tegenbod uitbrengt, dan vervalt het oorspronkelijke bod. De beslissing ligt dan weer bij jou; je bent gebonden aan het voorgestelde tegenbod.
Bepalen maximale hypotheek
Een bod uitbrengen begint bij het bepalen van je maximale hypotheek. Als je niet weet wat je kunt betalen voor een woning, dan is het lastig om een passend bod uit te brengen. Wat is het maximale bedrag dat je kunt lenen op basis van je inkomen?
Hou ook rekening met het inbrengen van eigen geld. Je kunt het beste even langs gaan bij een onafhankelijke hypotheekadviseur of je eigen bank voordat je een bod uitbrengt op een woning. De adviseur bij de bank kan jou correct informeren als het gaat om jouw financiële mogelijkheden. Zo weet je zeker dat je een financieel haalbaar en realistisch bod uitbrengt.
Hou rekening met de concurrentie
Een bod uitbrengen op een huis doe je allereerst op basis van jouw maximale hypotheek en de vraagprijs van de woning. Daarnaast dien je ook rekening te houden met andere omstandigheden. In een markt waar veel vraag is naar woningen doe je er goed aan om boven de vraagprijs te bieden, helemaal als er meer kapers op de kust zijn.
Hoeveel concurrentie is er? Zijn er meerdere partijen die een bod hebben uitgebracht op de woning? Als het gaat om een woning die erg populair is, dan kun je er zeker van zijn dat er veel op geboden wordt. Bepaal je openingsbod op basis van de concurrentie, maar vergeet daarbij niet je eigen financiële grenzen.
Het kan natuurlijk ook zijn dat de woning helemaal niet populair is en dat er nog geen andere geïnteresseerden zijn. Kijk voordat je een bod uitbrengt hoe lang de woning al te koop staat.
Wil de verkoper er graag vanaf? Heeft de verkoper al een nieuwe woning en betaalt hij nu dubbele hypotheeklasten? Dan is de kans groot dat de verkoper er graag vanaf wil! In dit geval is het mogelijk om een lager bod uit te brengen dan de vraagprijs.
Neem ontbindende voorwaarden op in je bod
Het is belangrijk om ontbindende voorwaarden op te nemen in je openingsbod. Denk dan bijvoorbeeld aan onder voorbehoud van financiering of een bouwkundig rapport.
Blijkt uit het bouwkundig rapport dat er veel meer verbouwingskosten bij komen kijken dan van tevoren afgesproken, dan kun je alsnog onder de koop uit. Ben je financieel zeker van je zaak en zijn er veel andere bieders? Dan kun je er ook voor kiezen om geen ontbindende voorwaarden op te nemen in je bod. Jouw bod wordt dan een stuk aantrekkelijker voor de verkoper.
Hou er wel rekening mee dat deze manier van bieden op een huis de nodige risico’s met zich meebrengt. Zo kun je bijvoorbeeld niet meer onder de koop uit als je de financiering niet rond krijgt. Hierdoor kun je in een ongemakkelijke situatie terechtkomen.
Hoe breng je een bod uit?
Weet je hoeveel geld je wilt bieden en welke ontbindende voorwaarden je op wilt nemen? Dan kun je een bod uitbrengen via de verkopend makelaar. Je kunt dit schriftelijk doen, maar ook telefonisch, via e-mail en soms zelfs via de website van de verkopende partij.
Als je dit doet, zorg er dan wel voor dat je je bod bevestigt via email, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan. Het is in alle gevallen verstandig om je bod schriftelijk uit te brengen. Zo vermijd je discussies omtrent het bod. Je kunt dan aantonen welk bedrag je geboden hebt en je bent ook in de mogelijkheid om eventueel extra bepalingen op te nemen.
Formuleer duidelijk de volgende elementen in je schriftelijke bod:
- de prijs (zowel in letters als in cijfers);
- het voorwerp (adres van het onroerend goed + eventueel bepaalde roerende goederen);
- geldigheidsduur van het bod;
- bepaalde modaliteiten, zoals ontbindende voorwaarden.
Reageert de verkoopmakelaar met een tegenbod, dan zijn de onderhandelingen begonnen.
Neem een aankoopmakelaar in de hand
Als de verkopende partij een tegenbod uitbrengt begint de onderhandeling. Een tegenbod is in de meeste gevallen een bod dat hoger is dan jouw openingsbod, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Het komt ook voor dat er een tegenbod komt op basis van andere voorwaarden.
Neem tijdens de onderhandelingen altijd een aankoopmakelaar in de hand. Een makelaar kan informatie boven water krijgen die jij als koper nooit kunt achterhalen. Het is dan makkelijker om een gericht bod uit te brengen.
Bepaal een geldigheidsduur
Bij het uitbrengen van een bod is het belangrijk om een geldigheidsduur of een vervaldatum te koppelen aan je bod. Zo loop je niet het risico dat de verkoper je onnodig lang aan het lijntje houdt.
Als je geen geldigheidsduur of vervaldatum aan je bod koppelt, dan is het bod in principe van onbepaalde duur. Laat bij je bod dus weten tot wanneer het bod geldig is. Na deze datum komt het bod te vervallen en gaat de koop niet door.
Esther van Dijk Makelaardij
Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.
Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.
Ik verzorg de volgende diensten:
Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:
- Hoe werkt de eindinspectie bij overdracht woning?
- Wat kost een makelaar: hier moet je rekening mee houden
- Overdachtsbelasting: wat is dit?