Een huis erven: hoe zit dit?
Bij een huis erven komt nog best veel kijken. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat je altijd de keus hebt om een erfenis te aanvaarden of af te wijzen. Het lijkt misschien aantrekkelijk om een huis als erfgoed te aanvaarden, maar misschien zit er nog wel een hoge schuld op de woning.
Je hebt daarom de keuze om de erfenis zuiver te aanvaarden of om beneficiair te aanvaarden. Zuiver aanvaarden betekent zonder voorwaarden, je neemt dan als erfgenaam de eventuele hypotheekschuld op je. Bij beneficiair aanvaarden accepteer je de erfenis alleen als het saldo positief is. Je bent er dan zeker van dat je geen restschuld hoeft te betalen.
Dit is slechts het begin van een huis erven. Wat komt er nog meer bij kijken? Je leest er alles over in dit blog!
Huis erven aanvaarden: de verschillende mogelijkheden
Heb je de erfenis van de woning aanvaard? Dan heb je verschillende mogelijkheden: zelf erin gaan wonen, het huis in de verkoop zetten of verhuren. Ben je niet de enige erfgenaam? Dan zal je met alle erfgenamen samen tot een besluit moeten komen. Jullie kunnen de woning verkopen en de winst onderling verdelen, of een van jullie gaat in het huis wonen. Diegene zal dan de andere erfgenamen uit moeten kopen.
Een hypotheekschuld uit een erfenis aflossen
Heb je de erfenis zuiver aanvaard? Dan zal een eventuele hypotheekschuld die op de woning zit zelf moeten aflossen. In veel gevallen zit er echter een overlijdensrisicoverzekering verbonden aan de hypotheek. Deze kun je gebruiken om de hypotheek geheel of gedeeltelijk af te lossen.
Je bent niet aansprakelijk voor de hypotheekschuld als je de erfenis op beneficiaire voorwaarden hebt geaccepteerd.
Huis erven en verkopen
Als jij of alle erfgenamen besloten hebt om de woning te verkopen, dan kun je dit het best binnen 8 maanden na het overlijden van je dierbare doen. Wacht je langer dan 8 maanden, dan zul je namelijk erfbelasting moeten betalen. Daarnaast komen de kosten voor de woning op jouw rekening, zoals energiekosten, verzekeringen en gemeentelijke belastingen. Het valt dus aan te raden om de woning zo spoedig mogelijk te verkopen, het liefst binnen 8 maanden, want dan hoef je geen erfbelasting te betalen.
De woning wordt namelijk als vermogen gezien door de Belastingdienst. Heb je de woning na 8 maanden nog niet verkocht, dan is de kans aanwezig dat je niet genoeg geld op je rekening hebt om de erfbelasting te betalen. Dit kan je in financiële problemen brengen en kan zelf gevolgen hebben voor je belastingtoeslagen.
Een geërfde woning verhuren
Als je een huis geërfd hebt, dan is verhuren van de woning altijd een mogelijkheid. Het is bijvoorbeeld een mooie oplossing als het ernaar uitziet dat de woning niet binnen 8 maanden verkocht zal zijn. Ook is het een goede manier om extra inkomsten te genereren, je kunt er de maandelijkse kosten van betalen en de eventuele extra inkomsten gebruiken. Verhuren is altijd beter dan de woning leeg te laten staan. Een huis dat leeg staat verpaupert snel en verliest daardoor sneller zijn waarde. Heb je de woning met meerdere mensen geërfd en komen jullie er samen niet uit wat ermee te doen? Ook dan is (tijdelijke) verhuur een mooie optie.
Wonen in een geërfde woning
Een huis erven en er zelf in gaan wonen is natuurlijk ook een optie. Als je de enige erfgenaam bent, dan is dit snel geregeld. Heb je de woning geërfd met meerdere mensen, dan zul je in overleg moeten gaan met de andere erfgenamen om tot een akkoord te komen. De andere erfgenamen moeten uitgekocht worden, zodat ze hun aandeel in de erfenis krijgen. Dit uitkopen werkt als volgt:
De woningwaarde wordt bepaald
Om het aandeel van alle erfgenamen te kunnen bepalen moet de waarde van de woning worden bepaald. In de meeste gevallen wordt dit gedaan door middel van een taxatierapport. Het kan zo zijn dat er in het testament aangegeven staat hoe de waarde bepaald moet worden. De werkelijke waarde van een huis wijkt vrijwel altijd af van de WOZ-waarde, neem deze waarde daarom niet automatisch over als woningwaarde.
Andere erfgenamen uitkopen
Als de waarde vast staat, dan zal degene die in de woning gaat wonen de andere erfgenamen uitkopen. Dit kan de nieuwe bewoner met eigen geld doen, maar hij of zij kan er ook een hypotheek voor afsluiten. De oude hypotheek kan in de meeste gevallen niet overgenomen worden. Ben je van plan om de woning te gaan verhuren? Houd er dan rekening mee dat je minder geld kan lenen voor de hypotheek en dat de rente hoger zal zijn.
Wat staat er in het testament?
In het testament van de overledene kan staan dat een bepaalde erfgenaam in het huis mag gaan wonen. Deze persoon wordt dan vruchtgebruiker van het huis. Dat houdt in dat de bewoner in het huis mag wonen, maar niet de eigenaar is. Andere erfgenamen zijn dan eigenaren van de woning, maar mogen er niet wonen en het niet in de verkoop zetten.
Esther van Dijk Makelaardij
Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.
Ik verzorg de volgende diensten:
Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109