Wat is een funderingsonderzoek?

Wat is een funderingsonderzoek?

Oudere huizen, in dit geval van voor 1970, zijn ontzettend karakteristiek. Hieraan hangt dan wel weer een nadeel: een groter risico op funderingsproblemen. Als eigenaar van jouw woning ben jij zelf verantwoordelijk voor het herstellen van deze problemen.

In Nederland zijn er naar schatting zo’n 400.000 woningen die te maken kunnen krijgen met funderingsproblemen. Deze problemen komen vaak voor in de volgende situaties:

  1. Huizen met houten paalfundering in veen- en kleigebieden.
  2. Huizen in kleigebieden met een te ondiepe fundering.

Voor aankoop van een nieuwe woning

Wat kun je voordat je een huis koopt doen? Het is verstandig zo snel mogelijk te informeren bij de gemeente, makelaar, en/of verkoper over de fundering van het huis.

Het is slim om ook een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. In het rapport uit de bouwtechnische keuring staan de gebreken en herstelkosten van de woning. Bij verwachte funderingsproblemen staat in het rapport het advies om een funderingsonderzoek in te stellen. Dit funderingsonderzoek laat zien wat de oorzaak is van de problemen met fundering.

Verschillende gemeenten, bijvoorbeeld Rotterdam en Haarlem, verlenen subsidies voor funderingsonderzoeken. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden over funderingsonderzoeken.

Na aankoop van een woning

Heb je geen funderingsonderzoek laten doen, en kom je na de koop pas achter de problemen met fundering? Om de verkoper hier aansprakelijk voor te stellen, dien je als koper te bewijzen dat er al voor de koop sprake was van een funderingsprobleem.

Als blijkt dat de verkoper inderdaad aansprakelijk is, krijg je als koper een schadevergoeding.

Is de verkoper niet aansprakelijk? Dan kan dit een onverwachte kostenpost zijn. Je dient alsnog een funderingsonderzoek uit te laten voeren. Het kan voordelig zijn om meerdere funderingsonderzoekbedrijven een offerte op te laten stellen.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen