Wat is het bouwbesluit?

Wat is het bouwbesluit?

Bouwen of verbouwen gaat niet zomaar. Je moet je in Nederland houden aan verschillende regels. Eén daarvan is het bouwbesluit. Voordat je een vergunning voor het (ver)bouwen van jouw huis krijgt, moet je voldoen aan het bouwbesluit: een document met alle bouwtechnische voorschriften voor alle bouwwerken in Nederland.

Wat is het bouwbesluit?

Jouw beslissing om te gaan bouwen of verbouwen mag voor jezelf en voor je omgeving geen problemen gaan opleveren. Het bouwbesluit is hiervoor in het leven geroepen. Dit waarborgt de veiligheid van een bouwwerk.

Het bouwbesluit bestaat uit kwaliteiten waar je woning aan moet voldoen. Deze regels zijn voor iedereen gelijk, dus de hele bouwwereld weet precies waar hij aan toe is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voorschriften voor brandveiligheid. Het doel hierbij is de brand beheersbaar te houden en aanwezigen op tijd te kunnen laten vluchten.

De voorschriften in het bouwbesluit gaan over de volgende onderwerpen:

  1. Veiligheid van het bouwwerk
  2. Gezondheid van de gebruiker van het gebouw
  3. Bruikbaarheid
  4. Energiezuinigheid

Voldoet jouw bouwwerk ten minste aan het minimum van bovenstaande voorschriften? Dan krijg je de omgevingsvergunning.

Hoeveel invloed heeft het bouwbesluit op je verbouwing?

De mate van invloed van het bouwbesluit op de verbouwing ligt aan de situatie en plannen die je hebt gemaakt. Heb je niet al te gekke plannen? Grote kans dat deze binnen het bouwbesluit passen en dat je ze snel mag gaan uitvoeren.

Heb je bepaalde wensen die niet binnen de standaard vallen? Het zou kunnen dat je je plannen iets moet aanpassen.

Voldoen aan het bouwbesluit

Het liefst pas je je plannen natuurlijk niet aan. Hoe zorg je dan dat je direct voldoet aan het bouwbesluit? Ga met jouw aannemer of architect om de tafel zitten en loop de punten door. Bij het bouwbesluit gaat erom dat je de gemeente aan kunt tonen dat jouw plannen binnen de voorwaarden vallen. Hiervoor heb je gegevens nodig. De architect of aannemer kan je helpen met het opstellen van bouwtekeningen of constructieberekeningen.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen