Dubbele lasten bij kopen en verkopen woning: hoe voorkom je ze?
Hypotheek
Esther van Dijk
Hypotheek
3 min

Dubbele lasten bij kopen en verkopen woning: hoe voorkom je ze?

3 min

Wil je een nieuwe woning kopen en je oude woning verkopen? Dan kan het voorkomen dat je te maken krijgt met dubbele woonlasten. Dit zijn de kosten die het gevolg zijn van het bezit van twee woningen op hetzelfde moment. Als je al een nieuw huis hebt gekocht, maar je oude woning is nog niet verkocht, dan moet je voor beide woningen hypotheeklasten betalen. Maar wanneer is het risico op dubbele lasten nu het grootst en wat kun je eraan doen om dit te voorkomen? In dit blog kun je er alles over lezen.

Wanneer heb je het meeste risico op dubbele woonlasten?

In principe loop je als eigenaar alleen een risico op dubbele woonlasten als je een woning koopt, voordat je oude woning verkocht is. Om dit te voorkomen lijkt de meest voor de hand liggende oplossing om eerst je woning te verkopen, voordat je een nieuwe woning koopt. Maar dit is in de praktijk niet zo gemakkelijk. Je woning is in de huidige markt snel verkocht, maar je vindt niet zomaar een nieuwe woning. Je zit er natuurlijk niet op te wachten om tijdelijk dakloos te zijn. Dus wat kun je dan het beste doen om het risico op dubbele woonlasten te voorkomen?

Bereid je goed voor

In plaats van direct op zoek te gaan naar je droomhuis, is het belangrijk dat je eerst in kaart brengt hoe groot de kans is dat je jouw eigen huis binnen een bepaalde termijn kunt verkopen en voor welke prijs. Zo heb je op voorhand een beeld van hoeveel je gaat overhouden aan de verkoop van je huis en hoe lang het duurt voordat je je huis hebt verkocht.

Je kunt dit bespreken met je (lokale) makelaar; hij/zij is goed op de hoogte van de lokale marktbewerkingen en kan je aangeven wat een realistische opbrengst is en hoe snel je woning zal verkopen.

Bereid de verkoop van je woning alvast voor

Met je makelaar kun je alvast afspraken maken voor het geval het je gelukt is om een nieuwe woning te kopen. De makelaar kan bijvoorbeeld alle voorbereidingen op voorhand doen, zoals het maken van de foto’s en het inmeten van de woning. Zo kan je oude woning direct in de verkoop worden gezet wanneer je een nieuwe woning hebt gekocht. Dubbele woonlasten worden op deze manier tot het minimum beperkt.

Bereken de verwachte overwaarde

Als je de verwachte opbrengst van je woning weet, dan kun je ook berekenen wat de verwachte overwaarde is. De overwaarde van je huis, je inkomen en je spaargeld bepalen samen wat voor hypotheek je kunt krijgen.

Wanneer heb je het meeste risico op dubbele woonlasten?

Overbruggingskrediet

Je kunt er ook voor kiezen om een overbruggingskrediet af te sluiten. Dit kun je doen als je huis nog te koop staat, maar je hebt al wel een nieuwe woning gekocht. Met een overbruggingskrediet overbrug je de periode tussen de aankoop van je nieuwe huis en de verkoop van je oude huis. Op deze manier hoef je niet te wachten totdat het geld van je oude woning beschikbaar komt om een nieuw huis te kunnen kopen. Hou er wel rekening mee dat je voor een overbruggingshypotheek meer rente betaalt dan voor een standaardhypotheek.

Onder voorbehoud van financiering

Het is in ieder geval belangrijk om een voorbehoud van financiering af te spreken met de verkoper. In het geval dat je je eigen woning niet verkoopt en de financiering om deze reden niet rond krijgt, dan kun je zonder risico afzien van de koop (mits je je houdt aan de termijn die is vastgelegd in de verkoopovereenkomst).

Tijdelijk verhuren van je oude woning

Heb je een nieuwe woning gekocht, maar lukt het je maar niet om je oude woning te verkopen? Dan kun je ervoor kiezen om je woning tijdelijk te verhuren.

Voordeel van een financiële buffer

Heb je een financiële buffer op je spaarrekening staan? Dat is heel erg handig als je onverwachte uitgaven hebt, zoals dubbele woonlasten. Deze financiële reserve zorgt er namelijk voor dat je niet bij iedere onverwachte kostenpost een lening hoeft af te sluiten, zoals een overbruggingskrediet.

Conclusie

Je kunt dubbele woonlasten het beste voorkomen door vooraf een goed beeld te vormen van de verkoopkansen van je huidige woning. Heb je een beeld van de overwaarde? Dan kun je dit gebruiken om een bod te doen. Door er samen met je makelaar voor te zorgen dat je huis verkoop klaar is wanneer je een nieuw huis hebt gekocht, kun je deze direct in de verkoop zetten. Mocht het je alsnog niet lukken om je huis te verkopen? Dan heb je de mogelijkheid om een overbruggingskrediet af te sluiten of je huis tijdelijk te verhuren.

Esther van Dijk Makelaardij

Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109