Wat is waardebepaling?

Wat is een waardebepaling?

Een waardebepaling is erg nuttig als je denkt aan het verkopen van je woning. De waarde van huizen verandert door de jaren heen, jouw huis dus ook. Het is altijd interessant om dit regelmatig te checken. Zo blijf je op de hoogte van de waarde van je huis. 

Je kan een waardebepaling op veel sites heel makkelijk online checken. Hierbij wordt rekening gehouden met de koopprijs, soortgelijke huizen in de buurt, de ligging en de staat van het huis. 

Hoe nauwkeurig is zo’n bepaling?

De nauwkeurigheid verschilt per regio. Op een drukke plek met veel soortgelijke woningen is het makkelijker om de waarde te bepalen. Een waardebepaling in een gebied waar minder huizen verkocht worden is een stuk minder nauwkeurig. Veel sites geven dan ook geen schatting van een waardebepaling bij deze huizen. 

Waardebepaling of taxatie?

De waardebepaling hoeft ook niet altijd te kloppen. Over het algemeen weten sites niet veel over het huis zelf. Als je bijvoorbeeld een aanbouw of nieuwe keuken hebt laten plaatsen, zal de werkelijke waarde waarschijnlijk omhoog gaan. Hier wordt bij een online waardebepaling geen rekening mee gehouden. In dit soort gevallen kun je beter een taxateur langs laten komen. 

Waar kan ik de waardebepaling doen?

De bekendste tool is de Waardecheck op Funda. Hier krijg je binnen tien seconden een geschatte waarde van jouw huis. Let op: dit is dus een grove schatting, geen taxatie

Via mijn site kun je een AVIX Waarderapport aanvragen.

Ik heb de check gedaan, wat nu?

Veel huizenbezitters checken de waardebepaling voor hun eigen informatie, zonder dat ze er iets mee doen. Anderen doen het bijvoorbeeld als ze hun huis willen verkopen. Ook bij twijfel om je huis te verkopen is het slim om de check te doen.  

Ben je overstag, en ga je je huis te koop zetten? Dan is het tijd voor een (officiële) taxatie. 

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen