Aankoopkeuring (ook wel bouwkundige keuring)
Je hebt er vast wel eens van gehoord: een aankoopkeuring voor de koop van jouw nieuwe huis. Maar wat is het precies? Een aankoop- of bouwkundige keuring is een onafhankelijke inspectie van een bestaande woning. Na de keuring levert de expert een uitgebreid bouwkundig rapport met de bouwkundige staat van de woning die jij overweegt te kopen.
Als er gebreken worden opgemerkt, geeft het rapport een overzicht van de kosten voor het oplossen van deze gebreken weer. Deze kosten worden opgedeeld in directe kosten, kosten op termijn en woningverbetering. Zo kom je later niet voor financiële verrassingen te staan.
Waarom een aankoop/bouwkundige keuring?
Een aankoop- of bouwkundig rapport laat je dus opstellen om te weten hoe het huis ervoor staat. Je weet precies wat je koopt – en wat je later eventueel zou moeten vervangen. De bouwkundige geeft een overzicht van alle kosten om het huis in redelijk- tot goede staat te brengen. Mocht er specialistisch onderzoek nodig zijn voor grotere gebreken, zoals bijvoorbeeld funderingsgebreken, geeft de bouwkundige je hiervoor een advies.
De grootste reden dat veel huizenkopers een keuring laten doen, is dat ze liever eenmalig een bedrag kwijt zijn aan een specialist, dan dat ze later – na aankoop van het huis – voor nare verrassingen komen te staan.
Wat wordt er gekeurd?
De inspecteur checkt alles wat hij kan zien. Hij werkt hiervoor met de volgende checklist:
- Fundering, kruipruimte en vloeren
- Riolering, ventilatie, leidingen in de kruipruimte
- Bouwkundige staat van vloeren, muren, metselwerk, voegwerk en lateien
- Opmeten van de vochtgraad
- Dak, dakpannen, dakbeschot, dakgoten, zink en de schoorsteen
- Balkon en/of dakterras
- Puien, kozijnen, ramen en deuren
- Technische staat van de cv-installatie (op het oog)
- Technische staat van de elektrische installatie (op het oog)
- Onderhoud van de keuken (op het oog)
- Onderhoud van het toilet, badkamer en eventuele overige sanitaire groepen (op het oog)
- Schuren, garages en opstallen die bij het huis horen
- Vaststellen van aanwezigheid van loden waterleiding en/of risico op koolmonoxide
Wanneer een aankoop/bouwkundige keuring?
Het is altijd slim om bij de aankoop van een huis een keuring te laten doen. Echter geldt; hoe ouder de woning, hoe groter de kans op gebreken.
Je mag zelf kiezen wanneer je de keuring laat uitvoeren. Dit kan al voor de onderhandelingen. Toch kiezen veel huizenkopers ervoor om na het bereiken van een overeenstemming de keuring uit te laten voeren, omdat deze rond de €350 kost.
De keuring laat je het liefst voor of tijdens de wettelijke bedenktijd uitvoeren. Inmiddels is het voorbehoud van de bouwkundige keuring wel toegevoegd aan het koopcontract. Dit betekent dat de overeenkomst kan worden ontbonden, als de kosten van (het herstellen van) de gebreken die blijken uit de keuring hoger zijn dan het afgesproken bedrag. Dit bedrag ligt gemiddeld rond de €5.000.
Hoe regel je een aankoop/bouwkundige keuring?
Via het Internet is het vrij simpel om een aankoopkeuring in te plannen. De inspecteur komt op een afgesproken moment naar het huis dat gekeurd moet worden. De inspectie neemt gemiddeld een uur in beslag. Vervolgens ontvang je het rapport van de keuring vaak binnen een aantal werkdagen in huis.
Waar kan ik je mee helpen?
Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.
Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:
- Wat kost een makelaar?
- Is het verstandig om nu je huis te verkopen?
- Verborgen gebreken woning: wat is het en hoe ga je hiermee om?