Onroerendezaakbelasting betalen: wat is dit?
Je hebt er vast wel eens van gehoord: Onroerendezaakbelasting, ook wel de OZB genoemd. Met deze belasting krijg je te maken als je een huis gaat kopen. Iedere woningeigenaar moet namelijk OZB-belasting betalen. De hoogte van de aanslag wordt bepaald aan de hand van de waarde van je woning.
Maar wat is onroerendezaakbelasting precies en hoe wordt het berekend? In dit artikel lees je er alles over.
Wat is onroerendezaakbelasting?
Onroerendezaakbelasting staat in de volksmond beter bekend als OZB. Dit is een jaarlijkse belastingaanslag die je ontvangt van de gemeente waarin je woont. Van de inkomsten van deze belasting kan de gemeente de kosten betalen die ze hebben aan diensten die ze leveren en onderhoud die ze plegen aan openbare gelegenheden, denk dan aan parken en gebouwen, zoals een bibliotheek. De gemeente bepaalt zelf hoe de inkomsten uit de OZB-belasting besteed worden.
De OZB wordt niet alleen door huiseigenaren betaald, ook eigenaren van een stuk grond of een ander gebouw krijgen deze belastingaanslag. Het maakt daarbij niet uit of het gebouw gebruikt wordt, de grond braak ligt of de woning leeg staat. Huurders van een woning betalen dus geen OZB-belasting, maar wel de eigenaar (verhuurder). Hoeveel belasting je betaalt hangt van verschillende factoren af. De WOZ-waarde van je woning is zo’n factor, maar ook of je een woning bezit, grond of een gebouw.
Daarnaast hanteert iedere gemeente een bepaald tarief. Dit tarief mag jaarlijks aangepast worden. Naast de onroerendezaakbelasting betaal je jaarlijks nog meer gemeentelijke belastingen. Voorbeelden hiervan zijn de rioolheffing en afvalstoffenheffing. Een belasting die niet afkomstig is van de gemeente, maar waar elke woningeigenaar mee te maken krijgt is het eigenwoningforfait.
Hoe wordt de hoogte van de OZB-belasting bepaald?
Je woning wordt als onroerende zaak gezien, de waarde is dan ook bepalend voor de hoogte van de onroerendezaakbelasting. Dit wordt weleens de OZB-waarde genoemd, maar dat is niet de juiste benaming. Het is de WOZ-waarde van jouw woning die bepaalt hoeveel belasting je jaarlijks betaalt. Deze WOZ-waarde wordt elk jaar getaxeerd. Je betaalt belasting volgens de waarde die op 1 januari van dat belastingjaar is getaxeerd. Dus de waarde van 1 januari 2023 bepaalt de hoogte van de OZB-belasting voor het jaar 2023. Dit betaal je echter pas het volgende jaar.
De waarde van een woning ligt aan het eind van een jaar vaak hoger, dat komt doordat de prijzen van woningen meestal stijgen. Woningprijzen stijgen en dalen constant, hierdoor is de WOZ-waarde aan verandering onderhevig. Dit heeft ook gevolgen voor de onroerendezaakbelasting. Je zult dan ook in de meeste gevallen ieder jaar een ander bedrag aan OZB betalen. Het komt ook vaak voor dat een gemeente het tarief voor OZB verlaagt als de huizenprijzen stijgen. Het hoeft dus niet zo te zijn dat je steeds meer OZB betaalt omdat de WOZ-waarde van je woning stijgt.
Hoeveel OZB ga ik betalen?
Hoeveel OZB je gaat betalen hangt van veel factoren af. De WOZ-waarde van jouw woning is het uitgangspunt voor de hoogte van de onroerendezaakbelasting. Je hoeft zelf de WOZ-waarde niet te bepalen, dit wordt door de gemeente berekend. Voor de OZB hanteert iedere gemeente een eigen tarief. Vaak wordt dit tarief vermeld op de website van de gemeente. Er worden in de meeste gevallen drie verschillende tarieven gehanteerd:
- Tarief voor woningeigenaren.
- Tarief voor eigenaren van gebouwen, zoals kantoren en winkels.
- Tarief voor gebruiker en huurder van een niet-woning.
Als de OZB-belasting wordt berekend, dan wordt er ook gekeken of je het hele kalenderjaar eigenaar bent geweest. Als je net een huis hebt gekocht, dan zul je in dat betreffende jaar alleen de belasting gaan betalen over de maanden dat je eigenaar bent. Een verrekening van die maanden vindt meestal plaats bij de notaris. De voormalige eigenaar betaalt dan de belasting voor de maanden dat hij of zij nog bezitter was van de woning, jij betaalt voor de overige maanden.
Esther van Dijk Makelaardij
Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.
Ik verzorg de volgende diensten:
Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: